Actie voedselhulp!

Veel Mozambikaanse gezinnen met vele kinderen worstelen op dit moment met honger in huis, zelfs onze collega’s eten soms maar 1 of 2x per dag en vaak is dat alleen stevige maispap, gedipt in zout water (vult heel goed, maar hier zitten bijna geen voedingsstoffen in). De oogst van mais en bonen laat zeker nog 2 maanden op zich wachten en ondertussen komen veel kinderen ziek en ondervoed van het veld naar huis. Ik ben blij dat we hier en daar mensen kunnen helpen met wat extra voedsel en medicijnen , maar we zouden zo graag zoveel meer gezinnen helpen. Vandaar onze vraag aan jou of je wilt helpen: Voor 25 euro kun je een grote familie een week goed laten eten. Van geld dat we ontvangen voor voedselhulp kopen we voedsel met lekker veel een goede voedingsstoffen zoals bonen, pinda’s, eieren, groenten en fruit en een zak rijst. We kopen het zelf op de markt en brengen het persoonlijk naar de gezinnen toe, zodat we zeker weten dat alles op de goede plek terecht komt. Lees het verhaal hieronder over Felipe om te zien hoe voedsel een impact kan hebben op het leven een 3-jarig jongetje. Wil jij meehelpen een familie voedsel te geven, laat het ons dan weten en/of maak een gift over op:

[important]giften zijn welkom op rekeningnummer: NL05 INGB 0004 1080 74

t.n.v. Rafael Almere Zending o.v.v. voedselhulp[/important]

 

 

 

 

 

 

Er wordt op de deur geklopt. Tomé en Isabel staan voor de deur met een aantal van hun kinderen. Tomé is de achterbuurman van het trainingscentrum en hij heeft met zijn gezin vorig jaar de DTS (Discipelschaps Training School) gedaan. Isabel is vroeger dan gewild terug gekomen van het veld waar ze mais en bonen verbouwd omdat Felipe ziek is, haar 3- jarige zoon. Hij heeft bloederige diarree en is heel zwak. Ik geef hèm en ook meteen hun dochter medicijnen om deze dysenterie, deze bloederige diarree te stoppen. En ik druk ze op het hart om terug te komen als ze geen vooruitgang zien. Een paar dagen later komt Isabel terug met Felipe. De diarree is wel gestopt, maar hij is nog steeds heel zwak, kan niet eens op zijn eigen benen staan en slaapt bijna de hele dag. Dat is natuurlijk niet normaal voor een 3-jarig jongetje! Isabel zegt dat ze denkt dat hij niet genoeg bloed heeft. En dan pas dringt het tot mij door: natuurlijk; hij zal bloedarmoede hebben na al dat bloedverlies (ook malaria breekt rode bloedcellen af en dat heeft hij ook recent gehad)! Gelukkig heb ik in huis een apparaat om het hemoglobine (Hb) in zijn bloed te meten maar ik schrik enorm als zijn Hb 2,3mmol/l blijkt te zijn. Een Hb onder de 5 is al een reden voor een bloedtransfusie, dus wat gaan we met Felipe doen? Hier is een bloedtransfusie uiterst riskant. Ik heb niet het idee dat ze altijd alles goed testen voordat men het bloed geeft. Er kan dan een verkeerde reactie ontstaan wat meteen de dood tot gevolg heeft. En al zou dat goed gaan, durf ik ook niet te zeggen dat je 100% zekerheid hebt op bloed zonder HIV/AIDS. Dus… ik heb Felipe een kinderdosis ijzertabletten gegeven en zijn ouders uitgelegd dat 3x per dag te geven, samen met een hoge dosis vitamine C. Hun dochter ook maar geprikt en ook zij had bloedarmoede, zij het niet zo ernstig (5,8). Ook zij aan de ijzertabletten en vitamine C. Maar; als je bloedarmoede hebt moet je natuurlijk naast al de ijzertabletten wèl goed eten! Als ik noem wat goed voedsel is (bonen, eieren, vlees, groene groenten), blijkt het al gauw dat ze niks van dit alles in huis hebben en dat er ook geen geld is om dit soort dingen te kopen. Frank en ik besluiten dit gezin met 7 kinderen voor een maand met eten te sponsoren en we gaan meteen die dag naar de markt en komen met een achterbak vol eten bij hun huis aan. Feest in huis! Zelfs Felipe begint te eten en 2 weken later is zijn Hb al meer dan verdubbeld (nog steeds onder de beruchte 5, maar we gaan in ieder geval de goede kant op) en rent hij weer alle kanten op! Weer 2 weken later is zijn waarde 6,1 en begin deze maand was het 7,8.

 

Ik besef dat er ontzettend veel kinderen met bloedarmoede zijn, juist in deze periode. Door een actie van de 40 MM (een wandeltocht die elk jaar gehouden wordt in West-Friesland- super bedankt mensen!!!), heb ik genoeg geld om kinderen (en zwangeren) te kunnen testen en van ijzertabletten te voorzien, maar goed voedsel is wel net zo belangrijk als medicijnen! Daarom onze actie,

 

dank jullie wel!

Frank, Sandra en Judah Obdam!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2014/03/28/actie-voedselhulp/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.