Even voorstellen

Wij zijn Frank en Sandra Obdam

Al vanaf jonge leeftijd hebben wij de droom om in Afrika te gaan wonen en werken en dat is in oktober 2008 werkelijkheid geworden; wij wonen in Lichinga, Mozambique!


 

 

 

 

Frank
Ik ben: volgeling van Jezus, man van Sandra en vader van Judah! Sinds 2008 zijn wij als zendelingen aan het werk in Mozambique. Daarvoor heb ik veel gestudeerd (Bijbelschool, HEAO international business management, VU -Cultuur, Organisatie en Management), 2,5 jaar gewerkt en ben ik 6 jaar voorganger geweest van Rafael Almere. Ik ben dol op gitaarspelen, BBQ, lesgeven over de bijbel, boeken lezen, plezier maken, getuigen van Jezus, boterkoek, koffie en Mozambique!


 

Sandra
Ik was 8 jaar toen op mijn school (Kuijperschool,  Andijk) zendelingen kwamen vertellen wat voor werk zij deden in Afrika. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde worden: zendelinge! Eerst maar even wat gestudeerd, want dat maakt het allemaal toch wat makkelijker: verpleegkunde en verloskunde. Vervolgens heb ik 2,5 jaar als verloskundige in Almere gewerkt; wat een super gaaf beroep is dat toch! Frank en ik hebben vanaf 2003 vier keer Lichinga, Mozambique bezocht en daar wonen we nu dan ook. Dit is de plek waar ik als 8-jarige al van droomde; God heeft dit in mijn hart gelegd!

 

Wat doen wij hier?
Wij zijn deel van het Jeugd met een Opdracht team in Lichinga. De meerderheid van onze collega’s zijn Mozambikaan en wij willen hen opbouwen en aanmoedigen te doen wat zij al doen. Als zij succesvol zijn, zijn wij het ook!

Wij helpen onder andere met het (bege) leiden van de jaarlijkse Discipelschaps Training School (DTS). Dit is een Jeugd met een Opdracht school die je wereldwijd kunt volgen, zo ook in Lichinga. Het is een school van 5 maanden: 3 maanden theorie op ons trainingscentrum en 2 maanden outreach verderop in het land. De studenten komen vanuit heel Mozambique en soms zelfs daarbuiten. Elke week leren ze over een nieuw thema zoals bijvoorbeeld: het vaderhart van God, de Heilige Geest of hoe de bijbel te lezen. Dit is niet alleen maar hoofdkennis, maar alles wat je leert kun je gelijk in de praktijk brengen; het is levensveranderend! Na een DTS gedaan te hebben, kan iedereen die dat wil met ons meewerken.

Zelf hebben wij een DTS gedaan in Nederland, zeer de moeite waard, zie: http://ywamheidebeek.org/groups/dts.

Frank
Ik wil mensen helpen hun talenten te ontwikkelen en zich in te zetten voor de gemeenschap, met nadruk op leiderschap, muziek, kerk en handel. Daarnaast zijn we ook ons eigen huis en tuin nog aan het ontwikkelen. Al met al een druk bestaan met een komen en gaan van mensen. Hoe ziet dit alles er praktisch uit? Er is niet zozeer een schema (het is Afrika!) maar ik zal een rijtje dingen opnoemen waar ik zoal mee bezig ben:

  • praktische zaken: water pompen, generator aanzwengelen, klussen in huis, klussen op het trainingscentrum, boodschappen doen, documenten regelen, eten koken (soms voor z’n drietjes en soms voor 40 man), website bijhouden en mensen ophalen van het vliegveld in Malawi.
  • Jeugd met een Opdracht zaken: aanbidding leiden, team meetings, financien bijhouden en rapporten opstellen, leiderschap ondersteunen, studies voorbereiden, les geven op DTS of seminars, transporteren van mensen en/of spullen, meedraaien als staf op DTS.
  • overige zaken: 2x in de week Portugese les, preken in verschillende kerken in Lichinga, mensen bezoeken en bemoedigen, anderen helpen met communicatie en computer-stuff, groentetuin bijhouden, onze dagwerker aansturen, met Judah spelen en nog 100 en 1 dingen die je hier tegenkomt!

Sandra
Ik geniet enorm van de zorg voor Judah en ben veel thuis. Er komen vaak mensen aan de deur met allerlei vragen. Momenteel coach ik een moeder (Linda) met een sterk ondervoed dochtertje (Alzira) van 2,5 jaar. Toen Alzira voor het eerst kwam woog ze maar 5 kilo; ondertussen weegt ze 10 kilo en begint ze zich eindelijk te ontwikkelen. Linda heeft ook haar zus meegenomen, die een tweeling van 8 maanden heeft. De voedingsadviezen zijn wel doorgedrongen, dus nu leer ik hen lezen en schrijven. De glimlach op de gezichten van de beide vrouwen, nu ze hun naam kunnen schrijven, is geweldig om te zien. Analfabetisme is schrikbarend hoog hier, vooral onder de vrouwen.

In 2010 hebben Frank en ik de IPHC (Introduction to Primary Health Care school) in Engeland gedaan. Dat is precies zoals de naam al zegt: een basiscursus gezondheidszorg van drie maanden theorie en twee maanden praktijk, maar dan gericht op de derde wereld; een school ontwikkeld door Jeugd met een Opdracht. Wij willen de kennis van deze school hier in Lichinga overbrengen. Hier is zo weinig kennis op gezondheidsgebied en er sterven zoveel mensen (vooral ook
jonge kinderen) onnodig. Gezondheidsonderwijs kan daar verandering in brengen. Ook zijn er plannen om een opleidingskliniek op te zetten: een gezondheidscentrum waar zwangere vrouwen op controle kunnen komen en moeders met zieke kinderen advies en zorg kunnen krijgen. Naast gediplomeerde mensen zullen hier altijd studenten werken. Studenten kunnen geleerde theorie meteen in de praktijk brengen. Maar belangrijker nog: ze kunnen bij ons zien en leren hoe je patienten met respect behandelt en dat is een groot verschil met andere gezondheidscentra hier. Zelf mag ik nu officieel als verpleegkundige in Lichinga werken; die papieren zijn helemaal rond en dat is dus een goede eerste stap.

Momenteel help ik het Jeugd met een Opdracht team met communicatie en ik vind het leuk om (sponsor)projecten op te zetten. Zo hebben we al een put kunnen bouwen in een nabijgelegen dorp, zijn er voor de school tafeltjes en stoeltjes gekomen en hebben we matrassen gekocht voor oude mensen. Mijn hoofd zit vaak vol met gedachten over hoe we mensen hier verder kunnen helpen zijn.

Verder bezoek ik regelmatig Malimusi; het `wijkje` waar we ons huis achter hebben gebouwd en ook andere vrouwen die hier in de buurt wonen. Ik daag ze uit om na te denken hoe zij hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. Alles om Mozambikanen vooruit te helpen, hun blik op de wereld te vergroten en ze perspectief te geven!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/even-voorstellen/