Even voorstellen

Wij zijn Frank, Sandra en Judah Obdam

Al vanaf jonge leeftijd hebben wij de droom om in Afrika te gaan wonen en werken en dat is in oktober 2008 werkelijkheid geworden; wij wonen in Lichinga, Mozambique! 

Frank
Ik ben: volgeling van Jezus, man van Sandra en vader van Judah! Vóórdat we naar Mozambique gingen, heb ik veel gestudeerd (Bijbelschool, HEAO international business management, VU -Cultuur, Organisatie en Management), 2,5 jaar gewerkt en ben ik 6 jaar voorganger geweest van Rafael Almere. Ik ben dol op gitaarspelen, BBQ, lesgeven over de bijbel, boeken lezen, plezier maken, getuigen van Jezus, boterkoek, koffie en Mozambique!

 

Sandra
Ik was 8 jaar toen op mijn school (Kuijperschool,  Andijk) zendelingen kwamen vertellen over hun werk in Afrika. Vanaf dat moment wist ik wat ik wilde worden: zendelinge! Eerst maar even wat gestudeerd, want dat maakt het allemaal wat makkelijker: verpleegkunde en verloskunde. Vervolgens heb ik 2,5 jaar als verloskundige in Almere gewerkt; wat een super gaaf beroep is dat toch! Frank en ik hebben vanaf 2003 vier keer Lichinga, Mozambique bezocht, waar we nu wonen. Dit is de plek waar ik als 8-jarige al van droomde; God heeft dit in mijn hart gelegd!

Wat doen wij hier?

Wij zijn deel van het leiderschapsteam van het Jeugd met een Opdracht team (YWAM – Youth with a Mission) in Lichinga en in onze provincie Niassa en we bouwen graag aan dit leiderschapsteam om samen te groeien op praktisch en op geestelijk gebied. De meerderheid van onze collega’s zijn Mozambikaan en wij willen hen opbouwen en aanmoedigen te evangeliseren, trainingen te geven, mensen te discipelen, ze trainen in gezondheidszorg zodat zij dat weer toe kunnen passen. Wij bezoeken ook de teams op de verschillende locaties in de provincie om verbonden te blijven. Als zij succesvol zijn, zijn wij het ook!

Wij helpen met het (bege) leiden van de (mini) Discipelschaps Training School (DTS). Dit is een Jeugd met een Opdracht school die je wereldwijd kunt volgen, zo ook in Lichinga. Het is een school van 5 maanden: 3 maanden theorie op ons trainingscentrum en 2 maanden outreach verderop in het land (mini-DTS is 1 maand, om de smaak te pakken te krijgen). De studenten komen vanuit heel Mozambique en soms zelfs daarbuiten. Elke week leren ze over een nieuw thema zoals: het vaderhart van God, de Heilige Geest of hoe de bijbel te lezen. Dit is niet alleen hoofdkennis, maar alles wat je leert kun je gelijk in de praktijk brengen; het is levensveranderend!

Zelf hebben wij een DTS gedaan in Nederland, zeer de moeite waard, zie: http://ywamheidebeek.org/groups/dts.

Andere belangrijke taken die we voor het team vervullen zijn administratie (dat is maar één woord maar het staat voor een hele berg werk), financiën (nog zo’n woord…), communicatie en fondswerving.

Frank

Ik wil mensen helpen hun talenten te ontwikkelen en zich in te zetten voor de gemeenschap, met nadruk op leiderschap, bijbels onderwijs en handel. Al met al een druk bestaan met een komen en gaan van mensen en ook als gezin zijn we regelmatig zelf op pad. Hoe ziet dit alles er praktisch uit? Er is niet zozeer een schema (het is Afrika!) maar wel een aantal terugkerende onderdelen.

  • ‘School werk’: lesgeven op scholen als DTS, seminars, staf-training en ook als staf meedraaien en lesgeven op de LDC (Leadership Development Course) en af en toe nog eens een preek en/of bijbelstudie geven.

  • ‘Mensen werk’: ontmoetingen met ons eigen Lichinga team, overleg en raad geven bij andere teams, ons team vertegenwoordigen bij de overheid, meetings in kleiner verband met collega’s.

  • ‘Kantoor werk’: financiën, administratie en communicatie.

  • ‘Praktisch werk’: verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van het bouwen van huizen, onderhoud van gebouwen, auto’s en materiaal, veel logistiek om alles draaiende te houden. En ik houd van (soms voor z’n drietjes en soms voor 40 man)!

Sandra
Ik geniet enorm van het homeschoolen van Judah en daar ben ik elke ochtend mee bezig. Op het trainingscentrum van YWAM (2 minuten lopen bij ons huis vandaan) hebben we één van de woonhuizen als kliniek ingericht (clínica Rafael). 1 à 2 middagen per week ben ik daar te vinden, als het even kan met een leerling die ik kan trainen. We helpen veel kinderen met bloedarmoede om lichamelijk weer sterker te worden en daarbij gebruiken we onze verrijkte pap. Ook zwangeren komen langs om het hartje van hun baby te horen. Ik vind het leuk om ze uit te leggen hoe de ongeboren baby zich ontwikkeld; alles is helemaal nieuw voor ze. De buren weten ons allang te vinden en het is bijzonder bemoedigend om het resultaat te zien: er is nu minder kindersterfte is in onze wijk!

Een jarenlange droom is om een opleidingskliniek te bouwen op het YWAM centrum. Naast al getrainde gezondheidswerkers, zullen hier studenten werken. Studenten kunnen geleerde theorie meteen in de praktijk brengen. Maar belangrijker nog: ze kunnen bij ons zien en leren hoe je patiënten met respect behandelt en dat is een groot verschil met andere gezondheidscentra hier. Begin juni 2020 is het fundament voor de opleidingskliniek gestort…. een prachtig begin!

Iets anders wat ik leuk vind om te doen is vrouwen leren lezen en schrijven. Veel vrouwen zijn eigenlijk niet zo geïnteresseerd om dit te leren, totdat…. ze christen worden en dàn willen ze juist wèl heel graag de bijbel kunnen lezen. We hebben een super goed programma uit Brazilië met 2 lees- en 2 werkboeken. Als je die doorgewerkt hebt, ben je daarna in staat om de bijbel zelf te lezen! Het is veel zelfstudie, maar ik kom dan af en toe langs om te stimuleren en moeilijke combinaties van letters uit te leggen.

Verder help ik help het YWAM team met communicatie, (overheids)brieven en rapporten en administratie. En ik vind het leuk om (sponsor)projecten op te zetten. Zo hebben we al een put kunnen graven in een nabijgelegen dorp, zijn er voor de school tafeltjes en stoeltjes gekomen, hebben we matrassen gekocht voor oude mensen en breidden we het ‘verrijkte pap project’ steeds verder uit. Mijn hoofd zit vaak vol met gedachten over hoe we Mozambikanen en vooral ook onze lokale collega’s verder kunnen helpen. Alles om Mozambikanen vooruit te helpen, hun blik op de wereld te vergroten en ze perspectief te geven!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/even-voorstellen/