Terug naar Mozambique

Itepela

Itepela is een uitgestrekt dorp 110 km ten zuiden van Lichinga en helemaal `in the bush`, er wonen ongeveer 4.000 mensen. In het verleden heeft een outreach team van de DTS (Discipelschaps Training School) dit dorp bezocht en daar geëvangeliseerd. Dat was het begin van de verandering in dit dop. Het hoofd van dit (100% moslim) dorp had namelijk voordat het team kwam een droom gehad waarin God hem vertelde dat er blanke mensen zijn dorp zouden komen bezoeken en licht met hen mee zouden brengen. Hij zou goed moeten luisteren naar wat deze mensen te zeggen hadden. Toen het  DTS team kwam, had God het bezoek aan het dorp dus al voorbereid! De mensen waren heel open en het hoofd van Itepela vroeg zelfs aan het team of zij niet bij hen wilden blijven wonen, zodat zijn dorp meer over God zou kunnen leren. Later heeft hij zijn hart aan Jezus gegeven en getuigde in alle openheid tegenover de moslimleiders met de volgende prachtige woorden: “Je kunt mijn hart niet zien, maar als ik het uit mijn lichaam kon nemen en het voor je zou kunnen neerleggen, zou je Jezus daar zien!”

De vraag van het hoofd om in Itepela te gaan wonen, liet onze toenmalige collega’s Fred en Paula Berrington niet los. Begin 2005 leidden zij een SOFM * (School of Frontier Missions- een Jeugd met een Opdracht school) in Lichinga. En als “outreach” zijn Fred en Paula met hun 2 zoontjes en 4 studenten van de school (2 echtparen met kinderen) verhuisd naar Itepela! Fred en Paula zelf zijn ondertussen terug gegaan naar Zuid Afrika, maar de andere 2 echtparen wonen nog steeds in Itepela en dit team blijft groeien! Klik hier om het hele verhaal van Fred zelf te lezen (in het engels).

* De SOFM leidt mensen op om zendeling te zijn in de meest afgelegen gebieden van de wereld. De theorie fase van de school duurt 3 maanden en geeft goed onderwijs over gemeente-stichting, inheemse culturen en hoe een stammentaal te leren. De praktijkfase die daarop volgt, duurt 2 jaar.

Dit is het team dat momenteel in Itepela woont: 3 echtparen met kinderen en 1 single dame.
Pedro en Aldenice
Pedro is timmerman en heeft al verschillende dorpsgenoten deze vaardigheid ook bijgebracht. Terwijl hij ze leert hoe het hout te bewerken (dat ze eerst zelf letterlijk als bomen uit het bos halen) getuigt Pedro over Jezus en heeft zo al verschillende discipelen gemaakt. Er is een kerk gestart onder de nieuwe Yao gelovigen en de jonge kerk schrijft zijn liederen in de stammentaal: Ciyawo.

Geraldo en Luísa (met Rute, Calebe, Joshua en nichtje Agira)
Het grootste gezondheidsprobleem van Itepela is malaria. Geraldo heeft een Primary Health Care (IPHC) gedaan en heeft training gehad in het gebruiken van de microscoop. In 2009 heeft Jeugd met een Opdracht een laboratorium geopend in Itepela waar Geraldo o.a. op malaria en HIV/AIDS test. De lokale chiefs en de overheid waren heel blij, want dit is het eerste laboratorium in heel Mozambique dat in een dorpje staat. De weinig andere laboratoria van Mozambique staan alleen in de hoofdsteden. De overheid nodigt Jeugd met een Opdracht uit om dit initiatief in meer dorpjes te starten, want het is letterlijk levensreddend.: sinds 2009 is het sterftecijfer in Itepela flink gedaald. Hadden we maar de mensen om dit te doen…

Ariël, momenteel de enige blanke (Amerikaanse) in het team is een zegen voor Geraldo, want ze helpt met het vele werk in het laboratorium. Verder is zij hard bezig met taalstudie; het leren van Ciyawo is een ware uitdaging!

Verandering is gestart in Itepela: waar Itepela eerst 100% moslim was, durven mensen nu de dappere keus te maken om Jezus te volgen. En dat is de grootste zegen die je je maar kunt bedenken!

Klik hier om meer foto’s van Itepela te zien.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/mozambique/itepela/