Terug naar Projecten

Project: Trainingskliniek – Clínica Rafael

Mozambique heeft één van de hoogste sterfte-cijfers ter wereld voor kinderen onder de 5 jaar en is nog steeds één van de tien armste landen ter wereld.
Van de 1.000 levend geborenen sterven er 70 voordat ze 5 jaar oud zijn. Veel kinderen gaan dood aan ziektes die makkelijk te behandelen zijn zoals diarree, longontsteking en ondervoeding.

Dit is realiteit waarin wij leven! Bijna wekelijks horen we van baby’s en peuters die overlijden en meestal als ik hoor waaraan, denk ik: ‘dat had toch voorkomen kunnen worden?’ Met onze ‘clínica Rafael’, brengen we hier verandering in. Wij zien wekelijks tientallen zieke kinderen. Velen hiervan zijn ondervoed en hebben schrikbarend lage ijzergehaltes in hun bloed.

Wij meten met een vingerprik het ijzergehalte in het bloed (Hb – Hemoglobine). Een Hb onder de 5 mmol/l is reden voor een bloedtransfusie. Wij zien regelmatig kinderen met een Hb van 2, 3 of 4, maar hier is een bloedtransfusie uiterst riskant. Dus… geven we ijzertabletten en vitamines, verrijkte pap, veel adviezen over voeding en gezondheid, bidden we voor de kinderen en stimuleren we de moeders om meteen terug te komen als de ijzertabletten op zijn of als hun kind ziek(er) wordt. De overheidsklinieken ondernemen geen actie als een peuter ondervoed is. Bij bloedarmoede zeggen ze tegen de moeder dat zij extra vitamines moet kopen, maar armoede is hier zo erg dat zij al blij is als ze haar kind dagelijks iets te eten kan geven. Wij houden deze peuters onder controle tot ze weer helemaal gezond zijn EN een goede weerstand hebben.

Dank aan God en jullie hebben wij altijd voldoende financiën om dit voedselproject draaiende te houden. Juist omdat het zo goed gaat, hebben we dit gezondheidswerk uitgebreid in de provincie. Wij hebben nieuwe gezondheidswerkers getraind super gemotiveerd zijn om ook de ondervoede peutertjes in hún wijk op te sporen en te behandelen.

Wij werken nu al op 5 locaties:

1) Lichinga, waar we 2x per week kliniek hebben.

2) Mitava, waar moeders nu een plek hebben om met hun ondervoede kinderen heen te gaan!

3) Mecula, midden in het reservaat en waar de terroristen nu ook akelig dichtbij zijn.

4) Pemba, de hoofdstad van de provincie Cabo Delgado waar het vol zit met vluchtelingen en waar onze collega’s wekelijks verrijkte pap maken voor de kinderen van de vluchtelingen en de zwaksten nog wat extra om thuis klaar te maken meegeven.

5) Calolene, een dorpje in onze provincie waar het evangelie nog nooit was gehoord, maar waar sinds november 2021 twee Mozambikaanse echtparen wonen die het ‘pap-project’ gestart hebben en basis gezondheidszorg geven. De mensen vragen: “Wat voor een God dienen jullie, die voor ons en onze kinderen zorgt?!”

Als jij jouw steentje bij wilt dragen!

Wij willen nog méér Mozambikanen trainen in basis gezondheidszorg en daar hebben we méér behandelkamers voor nodig. Daarom zijn wij gestart met de bouw van een trainingskliniek; een kliniek met 4 behandelkamers op het trainingscentrum van Jeugd met een Opdracht in Lichinga (3 minuten lopen bij ons vandaan). Wij zijn enorm enthousiast om vóór onze eigen ogen de visie die we 15 jaar geleden al hadden, werkelijkheid te zien worden. Het fundament ligt, de muren zijn al gebouwd en we zijn nu bezig met de dakconstructie. Er is nog 6.500 euro nodig om deze trainingskliniek – ingericht en al – af te bouwen. Als jij mee wilt helpen bouwen, is dat meer dan welkom. Kom naar ons toe (JA! GRAAG! Dat is geen grap!) en/of geef een gift zodat wij verder kunnen bouwen!

Te bouwen trainingskliniek in Lichinga!

Een hele leuke bij-ontwikkeling is dat we óók in Mandimba (aan de grens met Malawi) een kliniek gaan bouwen op Jeugd met een Opdracht terrein! De bouwmaterialen voor deze kliniek zaten ook in de container die op de laatste dag van 2022 bij ons aankwam!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/projecten/project-clinica-rafael/