Terug naar Projecten

Project: Clínica Rafael

Mozambique heeft één van de hoogste sterfte-cijfers ter wereld voor kinderen onder de 5 jaar en is nog steeds één van de tien armste landen ter wereld.
Van de 1.000 levend geborenen sterven er 70 voordat ze 5 jaar oud zijn. Veel kinderen gaan dood aan ziektes die makkelijk te behandelen zijn zoals diarree, longontsteking en ondervoeding.

Dit is realiteit waarin wij leven! Bijna wekelijks horen we van baby’s en peuters die overlijden en meestal als ik hoor waaraan, denk ik: ‘dat had toch voorkomen kunnen worden?’ Met onze ‘clínica Rafael’, willen we hier verandering in te brengen. Wij zien wekelijks tientallen zieke kinderen en velen hiervan zijn ondervoed en hebben schrikbarend lage ijzergehaltes in hun bloed.

Wij meten met een vingerprik het ijzergehalte in het bloed (Hb – Hemoglobine). Een Hb onder de 5 mmol/l is reden voor een bloedtransfusie. Wij zien regelmatig kinderen met een Hb van 2, 3 of 4, maar hier is een bloedtransfusie uiterst riskant. Dus… geven we ijzertabletten en vitamines, verrijkte pap, veel adviezen over voeding en gezondheid, bidden we voor de kinderen en stimuleren we de moeders om meteen terug te komen als de ijzertabletten op zijn of als hun kind ziek(er) wordt. De overheidsklinieken weten malaria goed te behandelen, maar ondernemen geen actie als een peuter ondervoed is. Bij bloedarmoede vertellen ze de moeder extra vitamines te kopen, maar armoede is hier zo erg dat zij al blij is als ze haar kind dagelijks iets te eten kan geven. Wij houden deze peuters onder controle tot ze weer helemaal gezond zijn EN een goede weerstand hebben.

Dank aan God en jullie hebben we altijd voldoende financiën gehad om dit voedselproject draaiende te houden. Juist omdat het zo goed gaat, hebben we de wens om dit gezondheidswerk uit te breiden in de provincie. We trainen nieuwe gezondheidsmedewerkers die heel gemotiveerd zijn om ook de ondervoede peutertjes in hún wijk op te sporen en te behandelen. Daarom hebben we extra financiën nodig om méér pap en vitamines/ medicijnen te kopen. Om een idee te geven:

€ 1,- test op bloedarmoede

€ 2,- ijzertabletten en vitamines voor peuters

€ 3,- vitaminen voor zwangeren

€ 4,- maand verrijkte pap

Nu al voor 3 locaties… binnenkort 4?! Doe je mee?

Om in de toekomst meer zorgverleners te kunnen trainen in basis gezondheidszorg, hebben we meer behandelkamers nodig. En jawel…. we hebben het fundament van de trainingskliniek gebouwd! Onze collega Daniël Wierstra werkte samen met een zeer gemotiveerd team: uitmeten – egaal maken – graven, bouwzand – keien – vele zakken cement… Wij zijn enorm enthousiast om vóór onze eigen ogen de visie die we 13 jaar geleden al hadden, werkelijkheid te zien worden. Er moet nog heel wat gebeuren maar: don’t despise the small beginnings! Op dit moment staat er een container klaar in NL met deuren, ramen en het hele dak plus andere bouwmaterialen en hulpmiddelen. De transportkosten vallen tegen en dus hebben we meer giften nodig om de container hier te krijgen en natuurlijk…. vervolgens ook verder te bouwen.

Een hele leuke bij-ontwikkeling is dat we óók in Mandimba (aan de grens met Malawi) een kliniek gaan bouwen op Jeugd met een Opdracht terrein! De bouwmaterialen voor deze kliniek zitten ook in de container. Help je ons mee deze droom werkelijkheid te laten worden?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/projecten/project-clinica-rafael/