Terug naar Projecten

Project: Clínica Rafael

Mozambique heeft één van de hoogste sterfte-cijfers ter wereld voor kinderen onder de 5 jaar en is nog steeds één van de tien armste landen ter wereld.
Van de 1.000 levend geborenen sterven er 70 voordat ze 5 jaar oud zijn. Veel kinderen gaan dood aan ziektes die makkelijk te behandelen zijn zoals diarree, longontsteking en ondervoeding.

Dit is realiteit waarin wij leven! Bijna wekelijks horen we van baby’s en peuters die overlijden en meestal als ik hoor waaraan, denk ik: ‘dat had toch voorkomen kunnen worden?’ Met onze ‘clínica Rafael’, willen we hier verandering in te brengen. Als onze kliniek open is, zien we tientallen zieke kinderen en velen hiervan zijn ondervoed en hebben schrikbarend lage ijzergehaltes in hun bloed.

Wij meten met een vingerprik het ijzergehalte in het bloed (Hb – Hemoglobine). Een Hb onder de 5 mmol/l is reden voor een bloedtransfusie. Wij zien regelmatig kinderen met een Hb van 2, 3 of 4, maar hier is een bloedtransfusie uiterst riskant. Dus… geven we ijzertabletten en vitamines, verrijkte pap, veel adviezen over voeding en gezondheid, bidden we voor de kinderen en stimuleren we de moeders om meteen terug te komen als de ijzertabletten op zijn of als hun kind ziek(er) wordt. De overheidsklinieken weten malaria goed te behandelen, maar ondernemen geen actie als een peuter ondervoed is. Bij bloedarmoede vertellen ze de moeder extra vitamines te kopen, maar armoede is hier zo erg dat zij al blij is als ze haar kind dagelijks iets te eten kan geven. Wij houden deze peuters onder controle tot ze weer helemaal gezond zijn EN een goede weerstand hebben.

Om dit voedselproject draaiende te houden, hebben we zo’n 100 euro in de maand nodig om bonen en pinda’s te kopen EN 80 euro per maand aan medicijnen. Om een idee te geven:

€ 1,- test op bloedarmoede

€ 2,- ijzertabletten en vitamines voor peuters

€ 3,- vitaminen voor zwangeren

€ 4,- maand verrijkte pap

Doe je mee?

Om in de toekomst meer zorgverleners te kunnen trainen in basis gezondheidszorg, hebben we meer behandelkamers nodig. We hopen in 2020 te starten met de bouw van een opleidingskliniek met 3 onderzoekskamers, een laboratorium en een ruime ontvangstruimte op het trainingscentrum van Jeugd met een Opdracht. Van de overheid hebben we al toestemming gekregen om te bouwen, het is nu vooral de juiste tijd zoeken en mensen die willen helpen met de bouw: zowel financieel alsook letterlijk/ fysiek. EN ook hebben we meer getrainde mensen nodig die daadwerkelijk in deze trainingskliniek willen gaan werken. Dus…. wordt vervolgd!

Update mei 2020: en jawel…. we zijn gestart met de bouw van het fundament van het trainingscentrum! Onze collega Daniël Wierstra werkt samen met een zeer gemotiveerd team: uitmeten – egaal maken – graven, bouwzand – keien – vele zakken cement… Wij zijn enorm enthousiast om vóór onze eigen ogen de visie die we 12 jaar geleden al hadden, werkelijkheid te zien worden. Er moet nog heel wat gebeuren maar: don’t despise the small beginnings!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/projecten/project-clinica-rafael/