Terug naar Mozambique

Lichinga

Dit zijn de collega’s waar wij mee samenwerken in Lichinga.
In Lichinga en de omliggende dorpjes die daarbij horen wonen ruim 150.000 mensen. Lichinga is eigenlijk zowel een dorp als een stad. Het is een stad want het is de hoofdstad en dus centrale plek van de provincie met een paar overheidsgebouwen, vier verschillende banken en een pedagogische universiteit. Maar het is ook een dorp; er zijn maar een paar straten geasfalteerd, er is geen openbaar vervoer, er zijn geen stoplichten, als je over de markt loopt kom je veel bekenden tegen en er is geen enkele supermarkt met winkelwagentjes; het zijn meer wat kruidenierswinkels met zeer beperkte sortering.
Jeugd met een Opdracht (JmeO) Lichinga heeft twee plekken in Lichinga waar dingen gebeuren:

1. Basisschool
In één van de armste wijken van Lichinga is JmeO een basisschool begonnen. Beginnend met een klasje van 15 kleuters is het nu een school met 9 klassen en bijna 300 kinderen; een aantal dat elk jaar nog groeit. De verschillen tussen Nederlands en Mozambikaans basisschoolonderwijs zijn nogal schokkend. Ik kan dit het best uitleggen door een voorbeeld te geven.

 

Stel je voor dat je een jongetje van 7 jaar bent en in Mozambique woont. Je ouders wilden je vorig jaar al naar school sturen maar toen was er geen plaats, dus dit jaar ga je voor het eerst naar school. Je komt in een lokaal waar nog 90 andere kinderen op de koude, betonnen vloer zitten en dan komt er een meneer binnenlopen die Portugees tegen de klas begint te praten. Maar bij jou thuis spreken ze een hele andere taal (stammentaal) dus van wat die meneer zegt begrijp je helemaal niks. Je hebt die ochtend nog niet gegeten, want er is nooit zoveel eten in huis, dus concentreren is al moeilijk genoeg, maar met die vreemde taal en die meneer vooraan die alleen maar kwaad kijkt is het wel heel erg lastig om iets te leren. Als een klasgenootje iets vraagt, gaat de meneer tegen hem schreeuwen, dus het lijkt erop dat je maar beter je mond kunt houden. Het enige wat er in het klaslokaal is, is een schoolbord. Sommige kinderen hebben een boek, maar de meesten niet. Papa had een schriftje en een potlood voor je gekocht en je moet naschrijven wat er op het bord staat. Verder is er geen papier of wat dan ook in het klaslokaal. Als je zo rond je 12e van school af gaat kun je waarschijnlijk je naam schrijven, tot 10 tellen en redelijk goed overschrijven. Maar wát je net geschreven hebt weet je niet, want lezen kun je eigenlijk niet.

De Jeugd met een Opdracht basisschool is gelukkig heel anders. Deze school heeft een toegewijd team leraren en leraressen die de kinderen met liefde en aandacht begeleiden tijdens hun schooljaren. Door middel van sponsoring heeft elk kind schoolboeken, is er materiaal, zijn er voorleesboeken en boeken om zelf te lezen en leren kinderen creatief te zijn. Elke dag gaat de bijbel open en de kinderen leren over de levensveranderende liefde van Jezus. Er worden maximaal 25 kinderen per klas toegelaten om alle aandacht te kunnen geven aan hun ontwikkeling. De school staat in een van de armste wijken van de stad omdat we juist deze kinderen een kans willen geven voor de toekomst. Wij helpen dit team met transport, (financieel) advies, het organiseren van sponsoring voor projecten zoals schoolboeken, een watertoren en schoolmeubilair.

2. Trainingscentrum
Net buiten de stad staat het JmeO trainingcentrum. Het bestaat uit een groot woonhuis (daar hebben we zelf een half jaar in gewoond), een blok met 8 kamers, twee blokken met 4 twee-kamer appartementen en een leslokaal / samenkomst zaal. Verder een waterput met watertoren, toiletten en douches met plek om kleding te wassen, een hele primitieve keuken en een bouwcontainer. Dit is de plek waar JmeO-scholen plaatsvinden. Elk jaar houden we hier een Discipelschap Trainings School (DTS).

De DTS is een christelijke training van vijf maanden, waarbij de eerste drie maanden les wordt gegeven, gevolgd door drie maanden outreach: een veldreis. De focus van de DTS is: God kennen en Hem bekend maken. De DTS geeft je de mogelijkheid om je helemaal te focussen op Jezus. Door de hele DTS leer je hoe je kunt groeien in je intimiteit met God, ontwikkelen van je karakter, het uitdragen van Gods liefde, het vinden van je plek in zending en hoe je kunt uitreiken naar anderen. Het is niet alleen informatie, maar verandering. Geen hoofden vol kennis, maar harten vol geloof dat je aan anderen uitdeelt. Zie voor meer info de website van JmeO Heidebeek, waar wij onze DTS in 2008 hebben gedaan. http://ywamheidebeek.org/groups/dts

In de toekomst willen we op het trainingscentrum ook andere JmeO- scholen starten. Een Community Development School (gemeenschaps ontwikkeling), een Introduction to Primary Health Care School (gezondheidszorg) en/of een School of biblical Studies (bijbel bestuderen). Verder houden we op het trainingscentrum bijeenkomsten van ons team en seminars. Er wonen een paar Jeugd met een Opdrachters op het terrein. We willen dit centrum verder uitbreiden met een eetzaal/ keuken en wat kantoren en kleinere lokalen.

Een belangrijk deel van wat wij hier doen heeft te maken met dit trainingscentrum. Wij geven les op de scholen, draaien mee als staf, helpen bouwen, helpen mee met het onderhoud en beheren de financiën van deze dingen. Wij wonen op 2 minuten lopen afstand van het centrum.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/mozambique/lichinga/