project oliepers 2: aangekomen!

Nog net vanuit Mozambique (over een half uurtje vertrekken we richting Malawi), kunnen we vertellen dat de 4 oliepersen goed zijn aangekomen! We moesten met het pakketje van de post naar de douane, daar uitpakken en…. natuurlijk wilde zij dat wij daar flink voor betaalden aan invoerkosten. Uiteindelijk mocht Frank ze toch meenemen, als hij beloofde een brief te schrijven waarin stond dat ze echt voor landbouwontwikkeling hier in Mozambique bedoelt waren, met uiteraard ook de benodigde stempels. De brief zou dan opgestuurd worden naar Maputo (de hoofdstad, ruim 2000 km hier vandaan) en daar zou hij behandeld worden en dan horen we wel. Nou, de brief is gelukt, dus de beurt is weer aan hen. Waarschijnlijk gaat het wel goed komen.Meteen dezelfde dag kunnen geven aan Pedro; degene die zo `out in the bush` (in Itepela) woont- hij was toevallig die dag in Lichinga. Zijn ogen glommen toen hij hem in elkaar zette. Er zijn zoveel pinda`s in zijn omgeving, maar niemand kan er ooit wat mee. Nu kunnen ze eindelijk wat geld verdienen en de olie is goed.

Ook Jan, op de boerderij was heel blij de persen te zien. Zijn oogst is net binnen. Hij had bijvoorbeeld 2 kg zonnebloempitten gezaaid en 4 grote zakken geoogst. Die gaan straks allemaal door de pers, samen met de vele sojabonen en wie weet wat nog meer in de toekomst. Het is echt een uitkomst, want ze staan te springen om goed voedsel voor de koeien. De zaden zelf kun je ze niet geven, maar al het pulp straks wel. Ik blijf het bijzonder vinden- alles gebeurt hier met de hand (dus iemand heeft alle zonnebloempitjes met de hand uit alle zonnebloemen gehaald!!) en straks dus met de hand door de pers! Het grappige is, dat ook andere zendelingen over de pers horen en helemaal enthousiast zijn! Ze vragen allemaal hoe we er aan komen.

Liefs en super bedankt namens alle ontvangers,
Frank en Sandra!

Naschrift: wij hebben nooit meer wat gehoord van de brief…

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2009/06/12/project-oliepers-2-aangekomen/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.