Middagje spelen

Gerommel aan de poort. Alhoewel ik niemand zie, loop ik er toch maar even naar toe. Achter de poort staan 4 kleine kindjes. Het zijn Jessica; de 6- jarige dochter van Ana (Ana helpt mij wekelijks met al onze kleding wassen en dan komt Jessica vaak spelen) met haar broertje en haar nichtje en neefje. Ze kijken mij vragend aan. Veel praten kunnen we niet, want zij spreken bijna geen Portugees en ik spreek maar 3 woorden Chi- Yao. Ik denk dat ze willen komen spelen, dus ik open de poort, vraag Frank of hij onze hond in de houtgreep wil houden (want daar zijn ze echt heel bang voor), neem een van de ventjes op mijn arm en loop naar ons huis…

Je ziet ze een beetje onwennig kijken naar `al die gekke dingen` in ons huis. Ik maak wat limonade voor ze klaar en vraag me ondertussen af hoe vaak zij in hun leven stromend water hebben gezien; zomaar in huis. Dan pak ik wat speelgoed. Wat een zegen dat onze container goed aan is gekomen. Er zaten heel wat dozen vol speelgoed in. Heel veel daarvan hebben we aan de school gegeven, een ander deel aan het weeshuis wat momenteel gebouwd wordt; de eerste meisjes kunnen hopelijk in augustus komen en dan hebben ze meteen wat speelgoed! Een aantal dingen van het speelgoed heb ik zelf gehouden; bijvoorbeeld een krat vol lego primo. Voor gelegenheden als deze.

Jessica gaat al naar school, maar zoveel leren ze hier helaas niet op school, met klassen van vaak rond de 100 kinderen die niks begrijpen van wat de leraar voor in de klas allemaal zegt. De leraar spreekt een voor hen onbekende taal en de eerste paar jaar van het schoolleven van de meeste kinderen leren ze alleen wat Portugees. Meestal is er amper materiaal, dus hoe leer je schrijven met tekort aan potloden, pennen, schriftjes enz? Thuis heb je dat zeker niet- daar ben je al blij als je elke dag wat eten krijgt. Maar ik vind het leuk om Jessica wat te leren aan de hand van het speelgoed. We zijn gewoon heel simpel begonnen met de kleuren. Meestal zegt ze mij gewoon na, maar nu kent ze echt al een paar kleuren. Ook haar nichtje vindt het heel interessant om mee te doen en mee te raden welke kleur ik aanwijs. Tellen kon Jessica al wel, maar dat gaat nog niet altijd goed. Dus vaak tellen we met onze vingers tot 5 en op 5 geven we elkaar een `high five`. Klinkt zo simpel, maar Jessica en ook de andere kids genieten er volop van. We hadden nog wat koekjes en die zijn ze lekker aan het opsmikkelen. Vieze handjes, vieze gezichtjes- deze kindjes zien er echt verwaarloosd uit. Nichtje heeft een lelijke plek onder haar onderlip. Die zag ik daar 2 weken geleden ook al; het lijkt niet echt te verbeteren. Ook op haar arm zit een gekke plek. Zou het verbrand zijn door het vuur waarop gekookt wordt? Ook het kleinste jochie heeft al weken een gekke plek op zijn onderrug, het ziet er hetzelfde uit als de plek op de arm. Het minste wat je kan doen zou toch zijn dat je het goed schoonhoudt?? Ineens zie ik een grote waterplas onder het kleinste jochie- hij heeft in zijn broek geplast, maar niemand trekt zich daar iets van aan. Er wordt gewoon doorgespeeld, ook al betekent dat dat je met je blote voetjes door die plas moet lopen. Ik pak snel een grote dweil en maak het schoon. De kinderen stinken helaas al erg genoeg, het hoeft niet nog erger te worden. Hij is gewoon nog niet zindelijk, maar heeft ook geen luier meer om. Nadat een kind zo ongeveer 1 jaar is geworden, bekommert niemand zich meer echt om luiers en doe je je behoefte gewoon daar waar je voelt dat het nodig is. Broekje nat? Ach, droogt wel weer. De 2 dames geven later aan dat ze naar de wc moeten. Prima, ik neem ze mee naar de badkamer. Jessica gaat met haar voetjes op de wc bril staan en hurkt vervolgens. Ik zet haar met haar billen op de wc, maar echt begrijpen doet ze dat niet. Vervolgens het nichtje. Rokje omhoog- ach, ze heeft niet eens een onderbroekje aan- zoals zoveel meisjes van die leeftijd… Zij snapt het ook niet echt. Handjes wassen daarna is wel heel leuk. Ik ben wel even bezig om alle 4 de handjes goed schoon te krijgen. Er blijft maar rode aarde van af komen.

Het begin van de week, 1 juni was het de nationale dag van de kinderen. Dat is de dag waarop je je kind nieuwe kleren geeft, de meisjes hun haren mooi laat invlechten en iets bijzonders eet, althans als je daar allemaal geld voor hebt. De beide meisjes hebben vele mooie vlechtjes in hun haar. Dat van Jessica zal niet lang blijven zitten, want de vlechtjes zijn onder niet vastgemaakt. Ik heb nog ergens wat pakjes met mini- elastiekjes liggen en besluit al haar vlechtjes weer mooi te maken en af te sluiten met die stiekjes, zodat haar haar langer zo mooi blijft. Gelukkig heb ik ondertussen hulp gekregen van Laura, een 14- jarige die ik wekelijks gitaarles geef. Tijdens het vlechten plast het jongste jongetje nogmaals in zijn broek en begint het dweilen opnieuw.

Frank gaat popcorn maken. Dat is echt leuk; je ziet ze er lekker van smikkelen. Ik geef af en toe een handje popcorn aan Jessica, want die moet natuurlijk stil zitten vanwege haar haar. Daarna gaat Frank gitaar spelen; lekker pielen op zijn elektrische gitaar. Dat is natuurlijk vooral interessant voor Laura en zij vraagt waarom we er niet bij zingen. Oke, dan gaan we zingen! Je ziet de kleintjes genieten. De jongste valt en moet huilen. Ik pak hem op, met natte broekje en al en … ach; wat maakt het ook uit, ik geef hem een knuffel en hij kruipt helemaal tegen mij aan. Ik voel hem gewoon tot rust komen. Neefje valt ook bijna in slaap in de stoel.

De vlechtjes zijn klaar en ik laat Jessica het eindresultaat zien in de spiegel. Een grote grijns van oor tot oor verschijnt op haar gezicht. Natuurlijk wil ook nichtje even in de spiegel kijken. De laatste popcorn is op, neefje heeft voor de derde keer in zijn broek geplast en het is al het eind van de middag. Ik breng de kindertjes weer naar de poort en zwaai ze uit.

Zucht… wat een schatjes, wat een gave kindjes. Waarom is er niemand die goed voor ze zorgt?

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2009/06/08/middagje-spelen/

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.