Groeten uit Blantyre

Hoi Hoi,
Vandaag zijn we vanuit Itepale naar de grens bij Mandimba gebracht door Fred en Geraldo; ze mochten ons langs de eerste post tot in Malawi brengen dus dat scheelde een ritje achterop de fiets. We zijn toch pas zondag naar Itapela vertrokken omdat de auto van Fred voor de tigste keer weer eens problemen had. Toen we uiteindelijk op zondag zouden vertrekken lag binnen 2 km de snaar van de ventilator in rafels. Gelukkig hadden ze het binnen 45 minuten gepiept en konden we alsnog weg. Toen de volgende hindernis: vanwege het regenseizoen zijn de wegen nog al slecht en er moesten twee grote trucks elkaar passeren. Die kwamen dus allebei vast te zitten. Vervolgens probeerde een kleine truck er langs te komen en…………die kwam dus ook vast te zitten. Fred en Jan hebben allebei een 4×4 en wij waren die eerste die het aandurfden om over een klein paadje naast de weg door de blubber en tussen de boomstronken door erlangs te gaan en……….we kwamen niet vast te zitten. Dus door naar Itapela waar Fred een enorme klus heeft verricht; tussen de bedrijven door is het hem gelukt om zijn huis zo goed als af te bouwen. Ze zijn dus nu echt verhuist naar de bush.

Vandaag dus een goede reis gehad. We waren om 15.30 bij Erwin en Laura omdat de bus waar we in zaten problemen kreeg met de radiotor. Gelukkig niet al te ver weg bij een busstation dus werden we na een tijdje overgeladen en konden we vrolijk verder. Morgen ga ik met Erwin mee als hij les gaat geven aan een groep tentenmakers/evangelisten; ik ga de ochtend devotion doen dus ik zal me vanavond nog even voorbereiden. De laatste dagen hebben we in Lichinga nog zeer kunnen genieten van onze vriendschap met Orlando en Lisa en hebben we een aantal mensen nog financieel kunnen zegenen. Voor Orlando en Lisa hebben we een nieuw gasfornuis gekocht. Dit is een errug leuk cadeau want Lisa wilde al zo lang een fornuis met een oven en Orlando houd van lekker eten en dat is niet eenvoudig hier in Afrika. Maar een fornuis op gas met een oven helpt je in ieder geval op weg. We hebben de avond erop geimproviseerde lasagne met hollandse kaas gegeten en het smaakte heerlijk. De laatste avond hebben wij ze getrakteerd op een etentje bij Translandia (de gebruikelijke kip met salade en patatjes maar toch erg lekker en het scheelt een keer koken en afwassen). De laatste dagen heeft het weer enorm geregend in Mozambique. Als je een weg een heuvel op rijd dan lijkt het wel alsof tegen een rivier opzwemt. Een riool en afwateringssysteem hebben ze hier natuurlijk niet dus dat geeft nogal wat overstromingen en lekkage problemen.

Ik zit nu met Erwin in Zomba in een internet cafe. Hij werkt zijn logboek bij ( www.afrikazending.nl) en ik de mijne. We zitten dus beiden een gelijkend verhaal te vertellen als het goed is. Hier heeft het ook flink geregend en er is zelfs een plaat uit het plafond gevallen door de lekkage. Ik maakte al een flinke glijer in de keuken omdat er opeens een plas water lag. Maar Zomba blijft toch ontzettend mooi; veel groen en veel heuvels. Nou dat was het weer voor vandaag, ik zal in ieder geval op donderdag op Kenyatta Airport het log weer bijwerken. Ondanks alle spannende avonturen zijn we nog volledig gezond, is er niets gestolen en hebben we geen ongelukken gehad en hebben we wel bijzonder veel kunnen genieten.

Oh ja, even ter afsluiting nog wat leuks. Ik heb in de huiskerk van Pedro een seminar gegeven over het huwelijk en dan krijg je interessante vragen zoals; moet je je vrouw laten weten hoeveel je verdient? of “Wat moet je met je vrouw doen als ze het vlees heeft laten aanbranden.” Het was erg leuk om met deze mensen over het huwelijk te praten en we zijn weer een hoop wijzer geworden met elkaar.

Groetjes,

Frank

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2006/03/13/groeten-uit-blantyre/

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Tamara op 16 maart 2006 om 15:07
  • Reageer

  Hoi Frank,

  Niet SOX compliant? hahahaha!
  Wat een verhalen zeg, jullie hebben wat meegemaakt. Ik ben benieuwd naar de foto’s!

  Wat vliegt de tijd hè. Nu inderdaad weer naar dat koude kikkerlandje. Je hebt de echte sneeuw gemist, maar gelukkig voor jou hebben wij mooie foto’s gemaakt.

  Nou, goeie terugreis nog en we zien je bruine kruin volgende week wel weer.

  Groetjes, Tamara

  • liesbeth op 16 maart 2006 om 14:20
  • Reageer

  Jongens, ik hoop dat de reis verder goed zal verlopen en dat de Nederlandse kou jullie niet volledig zal invriezen.
  Het lijkt me heerlijk om eens een keer op dat soort vragan antwoord te geven. Is trouwens moeilijk bijbels te onderbouwen…..die vleesvragen en geldvragen….of niet;-), ach, je hebt je vast gered.

  Tot gauw, Liesbeth

  • Rico op 15 maart 2006 om 08:31
  • Reageer

  Goed weer wat te horen,

  Ik ben heel benieuwd welke antwoorden je hebt gegeven toen het ging over het huwelijk!? Als jou vrouw het vlees laat aanbranden, kan ik het niet snijden, en dan kunnen mijn kids niet vragen wie nou altijd het vlees komt snijden bij ons aan tafel 🙂

  Ga jullie goed!

  tot snel

  aRaj

  • Mam en Marion op 14 maart 2006 om 19:51
  • Reageer

  Dat wordt straks een week belevenissen vertellen. Ook al heb ik jullie bijna op de voet gevolgd.Nou ja niet letterlijk dan. Ik heb gisteren iemand ontmoet die kennissen heeft in Mozambique ze wonen bij Lichinga en heten Jan en Bonnie, Jaaaaa, De Jan en Bonnie,hij heeft ze vorige week ofzo nog eem mailtje gestuurd. Wat leuk he? Blij te horen dat het goed gaat met jullie. We missen jullie. Een goede reis verder en geef elkaar een hand met oversteken!!!!. Liefs mam en Marion .

  • Mam en Marion op 14 maart 2006 om 19:51
  • Reageer

  Dat wordt straks een week belevenissen vertellen. Ook al heb ik jullie bijna op de voet gevolgd.Nou ja niet letterlijk dan. Ik heb gisteren iemand ontmoet die kennissen heeft in Mozambique ze wonen bij Lichinga en heten Jan en Bonnie, Jaaaaa, De Jan en Bonnie,hij heeft ze vorige week ofzo nog eem mailtje gestuurd. Wat leuk he? Blij te horen dat het goed gaat met jullie. We missen jullie. Een goede reis verder en geef elkaar een hand met oversteken!!!!. Liefs mam en Marion .

  • Damaris op 14 maart 2006 om 17:38
  • Reageer

  Whahaha…je vrouw laten weten hoeveel je verdient?? Dacht ut niet…als vrouw laat je je man toch OOK niet weten hoeveel je verdiend.
  En als mijn ‘mannetje’ het eten laat aanbranden…krijgt ie billenkoek *grijns* …dat je daarover moet nadenken zeg…hihihi

  Geniet nog ff de laatste daagjes voor jullie hier weer bestormd worden door alle mensen die foto’s willen zien en verhalen horen en jullie willen knijpen om te voelen of jullie ECHT wel weer hier zijn;)

  liefs damaris

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.