Efraim en Diná!

Op een mooie dag in maart komt Anastacia naar onze kliniek-aan-huis met haar zieke zoontje Frederico. Zijn lijfje voelt warm aan, hij hoest veel, heeft pijn in zijn hoofd en dat alles is de avond daarvoor begonnen. Wij geven de 3- jarige paracetamol en maken onze ‘home-made’ hoestsiroop van honing en citroen; zeer gewaardeerd door velen. Frederico heeft een tweeling zusje, Eufrasia en nog 2 oudere zussen. Het consult eindigt met gebed, zoals alle consulten in onze kliniek.

Als we bijna willen afronden, vertelt moeder dat zij zwanger is en zich wat zwak voelt. We meten haar bloed en ze heeft bloedarmoede (zoals bijna alle zwangeren hier). Wij geven haar ijzertabletten, maar hebben niet veel tijd om haar verder te onderzoeken want het is druk die dag.

Een maand na de eerste ontmoeting komt de zwangere moeder met 4 kinderen weer langs; haar buik wordt heel warm. Dat is hier een manier om te zeggen dat ze buikpijn heeft. Maar ze voelt zich in ieder geval wel sterker. Wij geven haar nog meer ijzertabletten en dit keer onderzoeken we haar buik en luisteren naar het hartje van de baby – groeit goed en klopt gezellig. Moeders zal het ons laten weten als ze bevallen is, want dat kan niet heel lang meer duren.

Vorige week kwam ze ons weer opzoeken met… TWEE baby’s!!! Iedereen verbaasd en blij; niemand wist dat ze wéér zwanger was van een tweeling; ook ik had het gemist. Maar vreugde alom en de vraag of mijn Mozambikaanse collega Eugênia en ik de namen willen geven. Dat is uiteraard een hele eer en we leggen uit dat we daar graag eerst voor willen bidden. Daar namen we het weekend de tijd voor. Ik kreeg een meisjesnaam in mijn gedachten; de dochter van Jacob in de bijbel en Eugênia een jongensnaam; de zoon van Jozef, zoon van Jacob in de bijbel. Vandaag wilden we moeder en kinderen thuis bezoeken om de namen te vertellen. Maar toen we belden om te horen in welk hutje in een grote woonwijk achter ons zij precies woont, horen we dat ze al naar de machamba is gegaan: haar veld waar ze mais en bonen heeft verbouwd. Het eten in huis was op, dus gingen ze daar maar naar toe met de hele familie inclusief 2 ukke pukke baby’s: de oogst binnenhalen. Dus de namen over de telefoon doorgegeven en als ze weer terug in Lichinga zijn zullen we ze op gaan zoeken. Welkom op de wereld: Efraim en Diná!

Met dank aan mw Coby Noordeloos die deze leuke inktvisjes gemaakt heeft – die delen we nu uit aan alle pasgeboren babytjes. De moeders vinden het prachtig!!

PS: het jongetje heeft het roze mutsje op – zou je dat ooit in Nederland zien???!!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2016/06/07/efraim-en-dina/

2 reacties

  1. Wat een mooi bericht en wat mooi dat jullie deze twee zulke mooie namen mochten geven. Gods zegen over deze kinderen!

  2. Wat een prachtig verhaal, hartelijke felicitaties aan Anastacia van een naamgenote voor haar twee kindjes,
    Deze naamgenote is ook 1 van een tweeling , zo grappig 🙂
    Liefs uit Almere van Dientje (Alberdina)

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.