kliniek-aan-huis geopend!

Sinds een maand is onze kliniek-aan-huis open op de dinsdag- en donderdag middag! Eugênia, mijn Mozambikaanse collega die op het centrum woont, is al jaren ontzettend geïnteresseerd in medisch werk en ik heb haar gevraagd om mij te komen helpen, terwijl ik haar train. Ik ben heel blij met haar. Uiteraard gaat alles op de Mozambikaanse manier: zij neemt haar eigen 1- jarige zoontje op haar rug mee. Regelmatig komt Judah ook even met hem spelen.

Er kwamen weer veel mensen vandaag en er zijn dus ook net zo veel bijzondere verhalen. Er kwam o.a. een moeder met een dochtertje van 1 jaar en 3 maanden die 4,8 kilo woog…. een heel alert kindje maar uiteraard vreselijk ondervoed en met onwijze bloedarmoede (3,9 mmol/l voor de kenners). Wij hebben haar meteen aan de ijzerdrank gezet met multivitamine. Haar oogjes waren compleet geïnfecteerd, maar gelukkig geeft mama de borst en helpt borstmelk ontzettend goed om deze infectie te lijf te gaan! Er zijn vele stappen te nemen en we zullen haar de komende weken (hopelijk!) terug zien, maar 1 van de belangrijkste stappen van vandaag was wel dat we haar hebben uitgelegd dat 3(!) amuletten rond haar nekje haar groei alleen maar kunnen remmen. Ámido hielp met vertalen en deze dame wilde uiteraard graag dat haar baby vooruit zou gaan en daarom was ze ook heel snel met het zeggen dat de amuletten inderdaad moeten verdwijnen. We hebben ze ter plekke doorgeknipt en voor bescherming in de naam van Jezus voor dit mooie meisje gebeden.

Ámido kreeg ‘de smaak te pakken’ en begon ook aan anderen uit te leggen hoe de macht van amuletten je gezondheid letterlijk kan schaden en zo besloot nog een moeder bij haar kindje het amulet door te knippen en besloot een jonge man ook te breken met deze machten. Dit is natuurlijk geen 1-malige actie; deze mensen hebben onderwijs nodig over hoe ze nu verder onder de bescherming van Jezus kunnen leven en velen zijn heel erg geïnteresseerd om meer van de God die leven geeft te leren. Hij zoekt deze mensen weer op in hun eigen huis, onderwijst ze en bidt voor ze!

Binnenkort gaan we weer met onze voedselactie beginnen en kopen we bonen en pinda’s zodat de moeders dat samen met de mais kunnen malen tot een meel wat een hele voedzame pap maakt. De moeders moeten zelf met hun eigen mais komen en wij schenken dan de bonen en de pinda’s (die op dit moment ontzettend duur zijn; niet te betalen voor velen – er is weer eens echte honger hier, deze maanden voor de oogst!). Als de kinderen deze pap eten, krijgen ze meteen de helft van de benodigde eiwitten en vetten voor die dag binnen en over het algemeen zie je kinderen hier heerlijk op groeien. We hopen dat ook het dochtertje van deze moeder hier heel snel baat bij zal hebben.

Dit vind ik de mooiste uitdaging in het werk wat we doen in de kliniek: kinderen met bloedarmoede/ ondervoede kinderen opsporen en hen begeleiden.

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2016/03/31/kliniek-aan-huis-geopend/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Netty op 3 april 2016 om 07:44
  • Reageer

  Sandra, wat bijzonder dat jullie dit mogen doen. Eigenlijk zo simpel, genoeg eten en goed eten en dan zien dat kinderen opbloeien. Ook geweldig dat de amuletten vertrekken en dat jullie voor ze mogen bidden. Het verschil wat jullie maken in Gods werk is enorm! Wees gezegend

  • boukje walstra op 2 april 2016 om 10:12
  • Reageer

  Prijs de Heer.Geweldig wat jullie samen in Zijn naam mogen doen.
  Dank U wel Heer voor deze prachtige mensen. Zegen hen en dat ze vele mensen tot zegen mogen zijn.
  Lieve groet mam.

  • Tante Gerda op 1 april 2016 om 08:53
  • Reageer

  Wat geweldig dat dit gebeurd! En nu maar bidden en hopen dat ze de weg van de Heer wil volgen. Of in ieder geval niet weer van die amuletten omhangt.
  Ik wens en hoop dat het zo bij velen zal en mag gaan gebeuren. Dat alle bijgeloof een halt toegeroepen gaat worden. En dat zij de rust en het vertrouwen in de Heer mogen vinden en ondervinden.
  Veel liefs!!!

  • Annemieke op 31 maart 2016 om 23:32
  • Reageer

  Wat een mooi en bijzonder verhaal weer Sandra. Ik wens jullie veel zegen in jullie werk.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.