boren voor water!

En jawel…. terwijl ik dit typ, wordt er bij ons buiten een boorgat geboord!
Gister zijn ze aangekomen met hun hele uitrusting: 1 vrachtwagen met de machine, andere vrachtwagen en een trailer met de pijpen, een team van 5 man sterk. Gistermiddag hebben ze de eerste 18 meter geboord (door zand) en vanmorgen hebben ze de andere boorkop erop gezet om door te kunnen boren door steen. Ze begonnen vanmorgen rond 5:00 en zijn dus nu alweer 5 uur bezig. Frank zal daarna nog een flinke klus hebben om alle pijpen en elektriciteit om te leggen, maar dat is voor volgende week; wij gaan vanmiddag een weekje naar het meer (Frank leidt de aanbidding bij een conferentie).
Wij zijn super blij met dit boorgat! Nu hoeven wij elkaar aan het eind van het droge seizoen niet meer vragen te stellen als: ‘ga jij douchen, of ik, of zullen we de wasmachine laten draaien?’. Dit kost wel een lieve duit, maar omdat velen van jullie gul hebben gegeven tijdens ons verlof dmv giften en collectes kunnen we dit nu doen. Het is de eerste stap in ons bouwproject. Later zullen we meer vertellen over ons plan om o.a. een klaslokaal en een onderzoekskamer aan te bouwen aan ons huis.
De mensen in het dorp komen natuurlijk allemaal kijken wat er aan de hand is. Hun conclusie: ‘die God van hen is wel heel goed!’

Ondertussen is het 13:00 en ze zijn klaar met boren. Ze moesten alleen veeeeel dieper boren dan wij (en zij) hadden gedacht: er is 90 meter geboord. De extra kosten zijn voor ons (de afgesproken prijs was tot 50 meter en alle boorgaten om ons heen komen tot rond de 40 meter) en dat was uiteraard wel een schok. Na spoed overleg met ons thuisfront hebben we besloten om het maar wel te doen, anders moet je betalen voor een boorgat die niks geeft… We hebben geld dat we alvast hadden voor de aanbouw aangewend om dit te betalen.

Het leven in Afrika is weer eens bijzonder en we zijn een beetje in shock. Laten we in ieder geval dankbaar zijn voor wat we nu hebben: ruim 1.000 liter per uur beneden in de pijp. FSJ!

 

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2015/06/08/boren-voor-water/

2 reacties

  1. Bijzonder! Waar zit ’t boorgat nou precies? Ik kom er met de foto’s niet uit 😉

  2. Never a boring time in Mozambique

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.