Gerechtigheid?!?

Leven in Afrika is altijd vol verrassingen; soms mooi …….en soms niet zo mooi. In een arm land als Mozambique is er vrij veel diefstal. Het is helaas een stuk makkelijker om te jatten dan om er voor te werken. Nu hebben we hier heus wel politie, maar die werken toch niet hetzelfde als in NL. Als ze al een keer iemand pakken dan betaal je als dief gewoon oom agent een paar vrolijke steekpenningen en je staat zo weer buiten de cel. Over het algemeen is de lokale bevolking hier heel gelaten onder; ze halen hun schouders op en zeggen ‘dat is nou eenmaal zo, kun je niets aan doen’. Maar dat wil niet zeggen dat er geen frustraties borrelen. Met name als je een groep bij elkaar hebt kunnen dingen hier wel eens uit de hand lopen. Zo ook afgelopen donderdag.
Op woensdagmiddag lagen er twee rovers op de loer langs een pad door de bush en die overvielen iemand op een brommer. De man werd vermoord en de brommer werd gestolen. Een dag later zien de mensen uit de wijk achter ons de brommer rijden met de twee dieven erop. De familie van de beroofde en vermoorde man was al naar de politie geweest om verhaal te halen maar die gingen niets doen. ‘Wat moeten we doen als we de dief vinden?’ ‘Doe maar wat je wil!’, had de politie geantwoord. En nu reden de onverlaten op de gestolen brommer langs hun gebied. Ze werden snel overmeesterd, vastgebonden en afgetuigd (dat is nog niet zo heel vreemd hier). Maar het groepje mensen was ondertussen gegroeid tot een gefrustreerde menigte en het was niet te houden. De eerste werd overgoten met benzine en in de brand gezet om vervolgens in het meertje achter ons te worden gegooid waar hij acuut verdronk. Zijn maat wilde het verbrandingsritueel vermijden en dook zelf meteen ook maar het water in alwaar ook hij verdronk. We konden de menigte zo zien vanuit ons huis. Gelukkig hadden we op dat moment niet precies door wat er aan de hand was maar het gebeurt wel ‘live’ zo ongeveer in je achtertuin (de dam en het meertje liggen 300 meter achter ons huis; op de eerste foto zie je hoe ver onze schutting bij het meer vandaan ligt). De dag erop waren ze nog bezig de lichamen te bergen. Leven in in Afrika…….
De DTS is ook van start gegaan onder leiding van Dinis en Balbina. Het thema is ‘gerechtigheid’ naar aanleiding van Micha 6:8. Dit land schreeuwt om Gods gerechtigheid maar dat is nog mijlenver bij ons vandaan. We bidden voor transformatie, verandering en vrede in de harten van de Mozambikanen.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2015/05/29/gerechtigheid/

5 reacties

Naar het reactie formulier

  • Pa ien Mai op 31 mei 2015 om 09:41
  • Reageer

  Kom je vanmorgen lekker je warme bed uit krijg je dit bericht onder ogen. Niet te geloven dat je zomaar het eigen heft in handen mag nemen.We weten het allemaal we hebben Jezus nodig,ook de Mozambikaan.Wij bidden met jullie dat mede door het onderwijs dat gegeven wordt men Jezus mag leren kennen.Liefs Pai en Mai.

  • Pa ien Mai op 30 mei 2015 om 09:31
  • Reageer

  Kom je net uit je warme bed en lees je dit bericht,dit is ongelooflijk, niet te bevatten.Moord in je achter tuin.
  Kom met Uw Geest in dit land en laat Uw liefde stromen<dit is wat de mensen nodig hebben.
  Wij bidden voor jullie Zijn beschermende handen om jullie heen.

  • Tante Gerda op 30 mei 2015 om 07:44
  • Reageer

  Allemensen, wat een bericht. En dat allemaal om een brommer, maar met het verhaal in je achterhoofd dat de politie eigenlijk niet veel doet, ook wel begrijpelijk. Als je al een brommer hebt en ze stelen deze dan!?!?
  Maar moord!!! Gaan jullie met de DTS daar dan ook wat mee doen??? Kan je er wat aan doen???
  Klaudia meld dat ze voor jullie zal bidden en dat is zeker erg belangrijk, maar er zal ook heel veel gebed nodig zijn voor de bevolking van Mozambique, voor de mensen die rondom jullie heen wonen. Voor veiligheid voor jullie, maar ook voor de mensen in jullie dorp en in Mozambique.
  Ik wens jullie heel veel wijsheid toe en God is met jullie!!!

  • Klaudia op 30 mei 2015 om 07:16
  • Reageer

  wat heftig zeg. Tjonge….. net wat je zegt, dit land schreeuwt om Gods gerechtigheid, maar ook Zijn genade.
  We bidden voor jullie.

  • NouMoe op 30 mei 2015 om 00:57
  • Reageer

  Tsjonge; vermoord om een brommer…

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.