nachtelijke activiteiten

Hallo lieve allemaal,

 

Het is 2:30 in de nacht en ik ben nog op want ik moet nog pakken voor onze grote trip die morgen begint. We gaan 10 dagen naar Nampula en Monapo. Nog nooit geweest, dus we kijken er naar uit! Maar ja; waarom begin je dan niet wat eerder met pakken zou je denken??? Ach zo zit ik geloof ik nou eenmaal in elkaar. Vandaag hadden we een super leuke dag. Een andere zendeling hier in Lichinga had een rommelmarkt georganiseerd en wij verkochten vooral boterkoeken en nog wat dingetjes. Het is altijd leuk iedereen te zien en na de markt bleven we nog daar eten. ‘s Middags moesten we nog even wat mensen spreken op het trainingscentrum, alle gekochte zooi (mooie zooi dan!) opruimen, nieuwe “elektriciteit kopen” (gaat hier pre-paid), onze auto ophalen en zo nog wat dingen. ‘s Avonds gingen we weer bij anderen eten; lekker BBQ en zo was de dag dus lekker gevuld. Thuis nog een enorme afwas wegwerken en toch nog maar even een wasje draaien. Iemand anders komt deze dagen dat wij weg zijn in ons huis, dus tja; laten we het huis ook nog maar een beetje opruimen.

Dan ineens wordt er op de deur geklopt terwijl het al 23:00 uur is.

Dat gebeurt zelden. Het is de buurvrouw, Rosa. Zij is hoogzwanger van haar derde kindje en ik heb aangeboden dat als het zover is, dat ik haar met de auto naar de gezondheidskliniek zal brengen. Frank duwt snel de autosleutels in mijn hand en terwijl ik mijn slippers aandoe, breken Rosa’s vliezen! Dit gaat vast niet lang duren! Gelukkig zijn we tien minuten later bij de kliniek. Ik ga mee naar binnen en zie dat het verschrikkelijk druk is: op elk bed ligt wel een vrouw; Rosa is nummer 8 en er zijn maar 5 bedden. Ik besluit bij Rosa te blijven. Dat is prima, want de verloskundige kent mij en ik denk dat zij het wel gezellig vind dat ik er ben. Rosa pakt mijn hand en meteen beginnen de persweeën. Ik vertel Rosa hoe goed ze het doet en dat ik zelfs al haartjes zie. Ongelooflijk, wat een sterke vrouw: nog vóór twaalven wordt haar kindje geboren, een prachtige zoon van 3.5 kg. Normaal gesproken blijven de vrouwen altijd een nachtje in de kliniek slapen. Maar omdat het zo druk is stel ik voor dat ik Rosa weer met de auto mee terug neem, zodat ze lekker in haar eigen bed kan slapen. Dat vind de verloskundige goed, als ik maar een oogje in het zeil houd en dat beloof ik. Vanaf mijn huis loopt Rosa met haar schoonmoeder (die ook mee was) naar het huis van “anganga”, de oma van het dorp, want daar zal ze vannacht slapen. Ik ga in mijn huis wat eten klaar maken en wat kleding plus mutsje zoeken voor de baby en daarna kom ik ook naar het huis van anganga. Ik geef Rosa lekkere warme thee en 2 paracetamol tegen de naweeën. Ook heb ik snel 2 eieren gekookt en 2 broodjes meegenomen, zodat ze snel wat kan eten (had ze nog niet gedaan). Iedereen bedankt mij voor de hulp. Ik vertel hen dat het een groot voorrecht is. Wat heb ik toch een prachtig beroep!!! Rosa slaapt vannacht met haar baby op een matje op de grond, maar ze is in ieder geval omringd door lieve familieleden die goed voor haar zorgen.

De naam van de baby? Tja… daar zullen jullie nog even op moeten wachten, want die wordt vaak pas later gegeven. Ik zal het waarschijnlijk pas horen als we terug zijn van onze trip en dan zal ik het ook aan jullie laten weten. Ik ga nu dan eindelijk eens mijn tas inpakken en morgen (oftewel straks) gaat de wekker weer om 6:00!

liefs, Sandra!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2014/02/16/nachtelijke-activiteiten/

2 reacties

19 pings

Naar het reactie formulier

  • Ciska op 18 februari 2014 om 15:25
  • Reageer

  Hele fijne tijd met elkaar en weer een prachtig verhaal over hoe jullie in de praktijk tot zegen kunnen zijn!

  • klaudia op 16 februari 2014 om 09:48
  • Reageer

  lieve schat, je heb idd een prachtig beroep. Wat geweldig dat je zo’n zegen kunt zijn. Een hele goede reis gewenst vandaag. Rij voorzichtig 🙂 en geniet van alles wat je ziet en doet. Veel liefs x x x

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.