las-les

Afgelopen donderdag zijn we op route geweest naar Matatima: een dorp zo’n 5 kwartier rijden hier vandaan. Daar wonen Alfred en Belinda met hun drie zonen. Zij doen daar zendelingen werk met SIM (Service in Mission) en drie jaar geleden zijn we een keertje bij hen langsgekomen. Zij hadden toen problemen met wat las-werk en pa was even ingesprongen met een paar tips & tricks van zijn las-kunde. Toen ze hoorden dat pa weer in het land was, kwam er direct een verzoek of pa niet een dag kon komen lesgeven aan Alfred en zijn twee werkers. Elke donderdagmiddag doen ze de generator aan en dan komen alle dorpelingen met hun gebroken voorvorken, gebroken bagagedragers, al het andere wat je aan een fiets kunt breken en afgelopen donderdag ook met gebroken onderdelen van de mais-molen. Aangezien alle fietsen hier van het meest hopeloze materiaal zijn gemaakt, is het nog niet zo eenvoudig om de boel weer aan elkaar te lassen. Dus wij de laskap opgezet, pa aan het lesgeven en ik aan het vertalen (leer ik ook nog eens wat). We hebben de hele dag allerlei werkstukken gemaakt en kapotte dingen gerepareerd. Ondertussen ook nog gezellig geluncht en een goede tijd gehad met dit Zuid-Afrikaanse gezin. Als iedereen nu maar langzaam zijn eigen taal spreekt dan begrijpen we elkaar. En als je eenmaal hebt uitgevogeld dat ‘sweissen’ Afrikaans is voor ‘lassen’ dan kom je er wel.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2013/05/11/las-les/

3 reacties

 1. Fijn om te horen! 🙂

  Dikke knuffel en veel Zegen met elkaar!

  Elly

 2. sweissen is duits voor lassen 🙂 grappig hoe die talen toch allemaal weer op elkaar lijken. Goed nieuws zo al met al. Leuk dat jullie dit kunnen doen, wat een zegen voor een heel dorp daar. Reinder zegt net, jullie generator zou je ook heel goed kunnen gebruiken voor het lassen. Misschien is ie vervelend voor gewoon licht en elek maar voor lassen prima. Geniet daar nog lekker van elkaar x x x Reinder en Klaudia<

 3. Nou Piet…. je hebt daar een paar jaar geleden dus een goede naam achter gelaten! ! Geweldig dat dit allemaal gebeurt! Eerst uitleg…. dan vertalen….. dan lassen en heel veel fietsen, gereedschap enz. weer gemaakt waar de Mozambicanen weer me verder kunnen.
  En wat gaaf dat jullie nu die mooi grote auto hebben dan kan de hele familie en gereedschap mee.
  Wat een zegen! !
  Mooi om ons zo op de hoogte te houden.

  Allemaal veel liefs,
  Mam

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.