het gevecht van de Hollanders tegen het water

Met de aankomst van de container werd mijn klussenlijst meteen een stuk langer. Kasten moesten in elkaar worden gezet. Spullen moesten worden uitgezocht, ingeruimd, weggeven en opgeborgen. Één van de grote cadeaus in de container was het badkamermeubel van Ikea dat er in zat. Eerst een hele puzzel om uit te zoeken wat bij wat hoort en dan aan de slag. Judah had de tijd van zijn leven:  samen met papa de hele ochtend sleutelen. Hij doet niets liever dan helpen, dingen aangeven enzovoort. Zijn twee favoriete dingen zijn: werken met een schroevendraaier en timmeren met de hamer- tôh, tôh, tôh!

Bij de bouw van ons huis in 2009 hadden we al rekening gehouden met het feit dat er een kraan en gootsteen zou moeten komen in de badkamer (niet heel uitzonderlijk volgens mij). Dus de pijpen lagen al in de vloer en de leidingen zaten al in de muur. Ik moest na het Ikea knutselwerk aan de kasten ‘alleen maar even het water aansluiten’. Dus nadat de kasten erin zaten op naar de watertoren om de hoofdkraan dicht te doen. Aan beide werkers die op de veranda aan het werk waren uitgelegd dat ze er niet aan moesten komen en hup aan de slag. Na bijna vier jaar te hebben vastgezeten komen de doppen echter niet zo snel uit je buizen vandaan. De eerste ging met een hoop pielen los maar de tweede kreeg ik met geen mogelijkheid los: kruipolie spuiten, los proberen te hameren (maar wel voorzichtig om de schroefdraad niet te beschadigen), gewone tang er op, waterpomp tang er op, franse tang er op maar nee….. geen beweging. Dit alles natuurlijk terwijl je half in je badkamerkast ligt als een opgerolde python in een donker hoekje waardoor je nergens bij kunt en geen kracht kunt zetten. Mmmmm, maar even advies gaan vragen bij een handige klusvriend om te horen of die nog een idee heeft. Terwijl ik aan de telefoon zit vraagt Sandra aan de derde werker, die helemaal achterin de tuin is, of hij wortels uit de tuin wil halen voor het avondeten. Beste brave werker als hij is gaat hij die natuurlijk eerst afspoelen voordat hij ze overhandigt. Maar hé, de kraan doet het niet, oh geen probleem gewoon even eerst de hoofdkraan opendraaien……  en voordat we het doorhebben, hebben we een liter of veertig water in onze badkamer en slaapkamer liggen! Nu hebben we gelukkig geen vloerbedekking in ons huis, maar je wordt er toch niet echt vrolijk van. Dus opdweilen en weer door. Met een oude beitel en een hamer heb ik uiteindelijk de stop in beweging kunnen slaan. Mooi nu alleen nog even aansluiten.

Maar helaas, de bijgeleverde Nederlandse waterslangen hebben een andere maat dan mijn Mozambikaanse leidingen, dus eerst naar de winkel. De eerste twee winkels hebben het niet maar de derde heeft er nog twee liggen. Nu vertrouw ik het nooit als het de laatsten zijn want dan liggen ze daar meestal voor een reden. Maar goed je bent blij dat je het hebt gevonden en gaat weer naar huis om de boel aan te sluiten. Dus aansluiten en …… jawel, de nieuw gekochte slang is hartstikke lek. Het duurt een tijdje voordat ik kan zien waar het vandaan komt maar uiteindelijk vind ik het probleem. Terug naar de winkel, ik krijg zowaar mijn geld terug, en dan opnieuw op pad om een andere slang te zoeken. Dezelfde middag weer aan de slag met een nieuwe slang en na wat aandraaien van de leidingen heb ik hem eindelijk lekvrij! Nu alleen nog even de afvoerslang in de afvoerbuis hangen en klaar….. zou je denken. Blijkt dat de papieren prop die er 4 jaar heeft ingezeten, de buis is ingegleden en zich daar, zo’n meter na de bocht in de vloer, tot een ondoordringbare pasta heeft omgevormd. Er komen  4 druppels per uur door, de rest overstroomd weer lekker over de badkamervloer. En nu?

Aan de slag met de wc-onstopper, maar hij geeft geen sjoege. Dan met stukken buigzaam ijzerdraad erin en proberen een gat te krijgen in de verstopping. Na drie uur proberen en hannessen blijkt dat de meuk in de buis zich direct weer sluit zodra ik het ijzerdraad eruit trek. Er gaan nu wel 6 druppels per uur door ipv 4. Het enige alternatief is om het hele badkamermeubel, wat ik er net in heb gesleuteld, er weer uit te halen. En dan de vloer open hakken om bij de buis te komen en de hele boel vervangen, de vloer weer dicht cementen, opnieuw tegels leggen en het badkamermeubel er nogmaals in sleutelen. Niet echt aantrekkelijk. Dus we proberen eerst alles wat we kunnen bedenken. We gooien sterke bleek door de buis heen zodat dat de verstopping kan aanvreten. Daarna heet water met biotex om het op te laten lossen, en steeds maar weer poeren met mijn ijzerdraadjes. Na twee dagen komt er licht aan het eind van de tunnel! Het water begint langzamerhand weg te stromen. De dagen die volgen gaan we nog even door met ons regime van heet water en bleek en nu is het eindelijk zover: wederom hebben de Nederlanders de strijd tegen het water overwonnen. Onze aankomende koning kan trots op ons zijn want ons watermanagement is weer helemaal op orde.

Nog één dingetje: ik moet nog een wasmachine en nóg een gootsteen aansluiten….. dus denk aan mij 🙂

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2013/02/03/het-gevecht-van-de-hollanders-tegen-het-water/

7 reacties

Naar het reactie formulier

 1. lieve frank , wat ben je toch weer bezig…….
  wat een leuke fotos, van judah!
  wij wensen jou vanuit dit kikkerlandje een gezegende verjaardag en Gods zegen in je nieuwe levensjaar!
  wij hopen dat jullie een goed jaar mogen hebben zonder lekkage………..
  wij vinden het fijn om deze dingen te mogen lezen van jullie, zo blijven wij ook op de hoogte.
  lieve groetjes ook aan sandra.
  wij denken aan jullie en tot de volgende brief. xxxx van esther en jacob.

 2. Hallo lieve klussers.
  We wisten dat we een creatieve schoonzoon hadden,maar nu hebben we er zelf een
  creatieve handige kleinzoon bij,die het allemaal van zijn knappe vader en moeder mag leren en ontdekken.
  Frank op technies gebied en Sandra op muzikaal gebied,wat een gefarieerd onderwijs krijgt onze kleinzoon.
  Wij zijn apetrots op jullie.
  Wat de rest betreft het gaat jullie lukken,met elkaaar en in de kracht van de Heer.
  Dikke knuffels pai en mai.

 3. Pffff, wat een gemier van hier tot Tokyo!!! Helemaal te begrijpen als je een grote schop tegen het hele ding zou willen geven! 🙂 Maar dan toch eindelijk: HET resultaat! En wel TIEN VOLLE MANDEN MET GEDULD!
  ’n Hele dikke hug heb je dan ook wel echt verdiend, Frank! – Zul je ongetwijfeld allang binnen hebben. ’t Komt helemaal goed met die wasmachine, met alle ervaring! 🙂
  XXXX aan jullie dappere ‘strijders’ !!!

 4. beste frank en sandra, het is echt zo grappig om te lezen maar wat een werk voor jullie. mooi dat tenminste een ding nu werkt. success met de rest en groetjes uit wenen sandra

 5. haha! Fijn dat we jou een goede dag bezorgen met ons geploeter, Herriet 🙂 knuffel van ons!

 6. och, och, och, er gaan niet veel vanzelf daar. Mensen wat een geploeter. Maar dan heb je ook wat, om in jou termologie te blijven 🙂 Nu nog ff de wasmachine dus :-/ Ik hoop dat, dat beter gaat. Wat heb je trouwens een knappe hulp daar zeg. Lekker ventje die Judah. Ik weet wel wat hij later wil worden…. 🙂
  Knuffel uit Almere voor jullie alle drie X X X

 7. Haha mijn dag is weer goed je schrijft met veel humor en ik kan er. Een hele film bij vormen! Geweldig!
  Enne mooie foto,s van jullie super klusser! Staat hem erg leuk!

  Fijne zondag Herriet en Peter
  Tobias Matthias Lisa en Boas

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.