elektriciteit?!

Wij wonen sinds april 2010 in ons mooie, eigen gebouwde huis en sinds die tijd weten wij al dat het niet lang meer kan duren voordat we elektriciteit in huis zullen krijgen. De elektriciteitslijnen lopen aan de weg en wij wonen daar 200 meter achter, dus: hoe moeilijk kan het zijn?


Nu zijn we dus bijna 2 jaar verder. Frank is al vaak naar het kantoor toe gegaan om te vragen of ze ons kunnen aansluiten. Genoeg beloftes, maar er gebeurde niks. Totdat er een nieuwe directeur kwam en die vertelde ons eerlijk dat er eerst een andere transformator moet komen voordat wij (en dus ook “ons dorp”) aangesloten kunnen worden. Geen leuk bericht, maar in ieder geval wat meer duidelijkheid en we kunnen onze hoop aanpassen… Toen we terug kwamen van ons verlof uit NL was de transformator zowaar geplaatst!!! Dus weer naar het kantoor: kunnen we dan nu elektriciteit krijgen??? Ja, dat kan wel…
“We zullen komen meten hoeveel palen en kabels enz we nodig hebben”. Van ons huis tot aan de transformator is ca. 500 meter. Of we even 5.000 dollar wilden geven, dan zouden ze ons aansluiten. Jaja… en ondertussen hebben onze andere buren (afgezien van “ons dorp” Malimuse) al elektriciteit. Zij betaalden alleen aansluitkosten. Hoe bedoel je discriminatie? Een ander firma wilde het wel doen voor 2.000 dollar. Dat is al een stuk beter uiteraard, maar nog steeds eigenlijk niet eerlijk. Dus we wachtten het nog maar even af. Na onze terugkomst uit Maputo hadden ze al wat meer palen neergezet. En op een zekere vrijdag kwamen de “elektriciteitsmannen” aan de deur. Als wij gingen helpen met gaten graven voor de palen, dan zouden wij nog voor de kerst elektriciteit hebben. Prima! Dus wij met onze werkers en met de grote jongens uit het dorp aan het graven en zij zouden de maandag vóór kerst met de palen komen! Maar nee, die maandag was toch een vrije dag. Na de kerst kwamen ze weer (helemaal verbaasd dat wij de gaten hadden gegraven!) en ze zouden snel de palen brengen, de kabels doortrekken en dan vóór het nieuwe jaar zouden we elektriciteit hebben! Op een gegeven moment kwamen ze inderdaad met de palen. Of ze ons gereedschap en onze keien konden gebruiken (die we nog rond het huis hebben slingeren na de bouw van ons huis- hebben die lui nou werkelijk waar niks?!) – natuurlijk! En dan morgen de aansluiting! Maar helaas, de kabels kwamen niet de volgende dag, maar weer een weekje later. Afgelopen vrijdag moest ik naar kantoor komen om het aansluitcontract te betalen. Ondertussen praten we over ca. 200 euro en ja, dat kom ik graag betalen! Dus ik vrijdag daarheen, maar oh nee; de meneer die het geld aanneemt is er niet, of ik om 12:00 terug wil komen. Dat kon niet want ik moest weg en Frank was ziek. Dan maar maandag terug, jawel vandaag! En zowaar, vandaag mocht ik betalen. Dan wel weer een ander bedrag dan ze eerst zeiden (30 euro meer), maar als ik daar weer stampei over ga maken, hebben we volgend jaar nog geen stroom. Dus maar betaald (ik geef het toe: al mopperend). En dus komen ze morgen ons huis aansluiten en hebben we morgen stroom! Wie gelooft ook echt dat ze komen? Wordt vervolgd!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2013/01/21/elektriciteit/

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Aliene op 22 januari 2013 om 15:56
  • Reageer

  En…de eerste was in de wasmachine? En vanavond een biertje uit de KOUDE koelkast om dit heugelijk feit te vieren?

  • Gerard van Rooij op 22 januari 2013 om 12:02
  • Reageer

  Fijn dat een aantal zaken nu “stabiel” worden. Buitenverlichting nu ook mogelijk, verwacht ik.
  Durft de wachter ook weer te komen.
  Zegen en groetjes

  • Dineke op 22 januari 2013 om 09:46
  • Reageer

  Lieve Frank en Sandra en Juda,

  Wat geweldig eindelijk LICHT in de duisternis en ik bid dat dit ook zo gaat werken naar alle aan/invallers
  die jullie willen belagen dat jullie huis IN HET LICHT staat en het ook verspreid!!!!!!
  Lieve groet en God Bless
  Dineke

 1. Ooooh, wat geweldig!! ‘k Zit hier met tranen in de ogen.. Juist deze dagen, waarin jullie zoveel meemaken, heb ik dringend gebeden: ‘ Heer! Stroom!!! Dan kunnen ze alles zien wat er gebeurt!’ Oh, wat ben ik blij! De Heer is zo goed!
  ‘k Bid voor kracht en energie, nieuwe moed, nieuwe nachtwachten erbij (meer) bij jullie en de andere werkers, legers van engelen om jullie heen. ‘k Proclameer: ‘ Raak de gezalfden van de Heer NIET AAN!’
  Veel liefs en een hele dikke knuffel van ons!!
  XXX

  • Miranda op 21 januari 2013 om 20:59
  • Reageer

  Amen op Klaudia’s reactie…
  (vanuit een romantisch ondergesneeuwd… VEENHUIZEN!
  SITE:www.inclusiefdown.nl

  • Klaudia op 21 januari 2013 om 20:48
  • Reageer

  yeh!!!!!!! hallelujah!!!!
  I believe, I believe!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.