gestrand in Quelimane…

Nadat we een aantal dagen met onze auto in Maputo hebben gereden zijn we dan eindelijk op weg naar huis. De reis is prachtig, leuk om meer van Mozambique te zien!

Het is vandaag op de kop af 5 weken geleden dat we uit Lichinga zijn weggevlogen en dat is veel te lang geleden als je het ons vraagt. Maar helaas blijkt het intensief gebruik van de auto de nodige verborgen mankementen aan het licht te brengen. De accu was slecht wisten we maar op de eerste dag stopt ‘ie er al mee. Gelukkig op een grote weg vlakbij een stadje dus we konden met ruim een uur vertraging weer verder. De afstanden zijn hier namelijk iets anders dan in NL. Hier geen garage in elk dorp of een wegenwacht die je komt redden.

Voorbij Inchope komen we plotsklaps op een heel slecht stuk weg. Zonder waarschuwing ligt ineens de hele weg open en met grote snelheid rossen we een paar kuilen door. Schrikken maar ik houd de auto op de weg en we rijden rustiger verder. Langzamerhand begint het echter toch niet goed te voelen achterin bij de vering. De kont van de auto zakt steeds verder en ik raak steeds meer de bodem als ik door één van de tien miljoen gaten rijd. Het is een asfaltweg met onverwacht levensgevaarlijke, diepe gaten erin. We krijgen door dat er serieus iets mis is met de vering en aangezien we nog 1500 km moeten, waarvan de helft over onverharde weg willen we dit zo snel mogelijk laten nakijken. Maar we rijden langs het natuurreservaat van Gorongosa en het dichtsbijzijnde stadje is 200 km verder. Met een hoop frustratie over de slechte weg en onze slechte vering komen we eindelijk in Caia aan, dat is bij de brug over de Zambezi rivier. Na wat zoekwerk komen we uit bij de plaatselijke garage. Dat blijkt echter een soort veredelde brommersleutelaar te zijn die alleen maar kan zeggen dat er in zijn dorp helemaal niets te doen valt aan ons probleem; oftewel we moeten nog een keer 200 km verder rijden naar Quelimane. Pffffffffff, nog 200 frustrerende kilometers rijden met een auto die langzamerhand onder je kont desintegreert.

Er komt steeds meer herrie onder de motorkap vandaan als ik optrek en het lijkt alsof er ook een probleem met de transmissie is. Na een zware dag komen we eindelijk veilig en wel aan in Quelimane. De rest van de weg was gelukkig een stuk beter en de gaten waar een stuk minder zodat ik er op tijd omheen kon (in Afrika rijden alleen dronken mensen en Europeanen de hele tijd aan één kant van de weg, de rest zwerft over de hele breedte om de gaten te ontwijken). Zodra we in Quelimane komen spelen we onze voornaamste troefkaart uit: ons netwerk van mensen. Ik bel Junior, de man die ons in Maputo geholpen heeft bij het kopen van de auto. Hij belt een vriend en binnen 10 minuten na aankomst heb ik een vriendelijke monteur met kennis van zaken die mij op zaterdagmiddag komt helpen. Tegelijkertijd gebruiken we ons Jeugd met een Opdracht netwerk en komt iemand ons uit het centrum van de stad ophalen om ons naar een logeeradres te gidsen waar we goedkoop bij andere zendelingen kunnen verblijven. Het is heerlijk om een paar vriendelijke, behulpzame mensen te ontmoeten die ons verder helpen.

Bij nader onderzoek van de auto blijkt dat de vorige eigenaar de veren heeft opgerekt om hem zo een stoerder uiterlijk te geven. Dat is leuk als je in Maputo rijdt maar als je vervolgens je achterbak vollaadt met koffers en een paar kuilen neemt is het zover verzwakt dat hij door zijn benen zakt. Die moeten dus vervangen worden. Nu de monteur onder de auto ligt ziet hij ook dat het zegel van de stuurbekrachtiging stuk is en olie lekt. Dat moet ook gemaakt worden anders wordt eerst het sturen zwaar en daarna gaat je pomp eraan. Het geluid onder de motorkap is waarschijnlijk een probleem met een cv-joint en moeten we ook fixen voordat we verder kunnen. In Quelimane kun je tenminste nog enigszins aan onderdelen komen, in Lichinga zouden we zwaar de pisang zijn dus we blijven hier nog een paar dagen totdat alles gefixed is. En dan eindelijk weer op weg naar huis;  het is nog twee dagen rijden! Bidden jullie mee voor onze auto en een veilige terugreis? Nog een reden om thuis te komen is dat daar de EO dvd’s zijn met daarop de uitzending van Sandra; die hebben we nog steeds niet kunnen zien ivm slechte en/of dure internetverbindingen. Verder zijn we vandaag oom en tante geworden van Lucas (zusje Marion is bevallen) en dat is reden voor een feestje!

Liefs uit Quelimane.

Frank, Sandra, Judah en Aliene

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2012/10/28/gestrand-in-quelimane/

3 reacties

 1. Ha Frank en Sandra,

  Toen ik jullie verhaal las schoot in een keer een zin uit een liedje door mijn hoofd:
  “met Jezus in de boot ben ik veilig in de storm” .
  Jullie maken steeds weer heel wat stormen mee, maar jullie Hemelse Vader is in alles bij jullie.
  Nergens zijn jullie veiliger dan bij Hem. Alles is onder Zijn controle. Maar gelukkig begrijpt Hij jullie ook als het niet altijd zo voelt!
  Vanuit een rustig en georganiseerd Nederland is het altijd makkelijk praten, daar ben ik me heel goed van bewust.
  We leven in gebed met jullie mee.

  Liefs,
  Henk en Marianne

 2. Amen.. Hè, een hele onderneming is het zo.. We bidden jullie zegen toe.. en vrede die alles te boven gaat. Toch, juist nu, dwars tegen de stroom in. Heer, we bidden U voor ogenzalf.., dat Frank en Sandra een blik van Boven mogen krijgen op Uw wil.. in waar ze NU zijn en mogen bivakkeren. Heer, we bidden dat U hen zalft met Uw olie dat zij bijven lopen als een trein, moedig en sterk zijn en niet afgeleid worden. We zegenen jullie, Frank en Sandra en Judah, en Aliene met vrede, kracht en de geest van onderscheiding om te ‘lezen’ wat God wil openen voor jullie op dit moment. In Jezus’ Naam.

 3. het is toch wat 🙁 maar idd beter hier nog dan wanneer je in Lichinga zit. We bidden en hopen dat alles goed gemaakt zal kunnen worden. x van het thuis front, Reinder en Klaudia<
  p.s. wat een leuke foto's weer. Die Judah samen met pa aan de fles 🙂

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.