weer op volle snelheid

Judah in bad, in Itepela

Zo, we zijn weer op volle snelheid hier. Na onze reis hebben we zondag lekker rust gehad en daarna ging het als vanouds weer van start. Elke dag gasten en veel visite over huis. Weer ouderwets boodschappen doen in Lichinga. Weer ouderwets wachten in de rij voor ATM’s die het niet doen. Weer lekker koken in ons eigen huis. Weer ouderwets flexibel moeten zijn omdat Afrika nu eenmaal niet vooruit denkt en ook niet communiceert. Weer lekker vroeg op en de zon zien opkomen en dan met een boek of gewoon je eigen gedachten samen met God op de bank zitten. We zijn ook langzaam aan het bekomen van een geweldige gezegende tijd die we in NL hebben gehad: WAUW! We zijn echt van onze sokken gezegend en hebben intens genoten van alle mensen.

Hoe ziet onze Afrikaanse realiteit eruit? Nou, wat zal ik zeggen. Het zijn ups en downs en dan een heleboel achter elkaar en dan heel heftig. Met name de eerste dagen waren intens. Geweldig om thuis te komen. Geweldig om alle spullen uit de koffers te zien komen, wetende wat voor zegen dat zal zijn voor ons en voor onze vrienden. Verschrikkelijk om te zien dat je nieuwe externe harddrive met al je gegevens (die je gekocht hebt vanwege een computercrash) het enige is wat de reis niet heeft overleeft. Knudde als je erachter komt dat er toch een stekker van je tablet in Malawi is blijven liggen. Geweldig om alle gezichten weer te zien. Verdrietig om te horen hoeveel jonge mensen en kinderen er zijn overleden in de afgelopen drie maanden. Super om te horen dat het bouwen van het klaslokaal voor de basisschool al halverwege is! Helemaal gillend super om onze oude afgeschreven auto ons terrein op te zien komen rijden en te weten dat je voorlopig weer vervoer hebt (in ieder geval totdat we onze nieuwe gezins- 4×4 hebben aangeschaft).

Op donderdag gingen we meteen alweer vier dagen weg. Ons team retreat bleek te zijn uitgesteld en nu konden wij ook komen. Dus auto ramvol met mensen, matrassen en spullen en hobbel de hobbel over de wegen naar Itepela. We zouden om twee uur vertrokken zodat we mooi voor donker binnen zouden zijn maar natuurlijk gingen we pas om kwart voor vier weg, toen iedereen er eindelijk was. Maar we hebben het gehaald en de auto heeft het goed gedaan. Vier dagen dagen vol meetings, God, gezelligheid en frustratie. Het was echt nodig om tijd te hebben met het team en er moesten een aantal mensen echt wat van het hart. Gelukkig was daar tijd en gelegenheid voor en is het geweldig als mensen eerlijk durven zijn, kwetsbaar zijn, fouten durven toegeven en vergeving durven vragen. Heerlijk opruimen dus. De frustraties komen vooral voort uit een cultuur-clash. Ik blijf het raar vinden dat je een programma maakt en je je daar vervolgens in de verste verte niet aan houdt. Het voelt alsof je een uitnodiging voor een voetbalpartijtje krijgt om er vervolgens achter te komen dat we gaan skiën. En dat dan vier dagen lang achter elkaar. Ach, het hoort erbij en ik heb mezelf voorgenomen dat ik degene ben die vooral moet veranderen dus de Heer geeft me waarschijnlijk alvast veel mogelijkheid om dat toe te passen.

We zijn nu net terug uit Itepela en zijn meteen flink aan de slag in ons eigen huis. David is begonnen met het in elkaar zetten van onze deuren (je zou het bijna niet meer geloven dat er na ruim twee jaar toch nog binnendeuren in dit huis komen). Sieghardt en Angela (Duits echtpaar dat ons drie maanden komt helpen) zijn er ook. Met Sieghardt hebben we een bouwplan voor het houten dek gemaakt en Angela gaat onze ijzeren veiligheidshekken schuren, primen en schilderen. Morgen om zeven uur staan ze weer fris op de stoep! Als laatste nog dit: onze hoofden lopen om vanwege de vele talen die we hier moeten spreken. Sieghardt en Angela spreken gebrekkig Engels dus in plaats van slechts Nederlands, Portugees, Engels en een beetje Ci-Yao moeten we nu alles ook nog een keer dunnetjes overdoen in het Duits! Dus ik zou zeggen: schlaf gut und bis naechtsten mal!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2012/07/30/weer-op-volle-snelheid/

1 reactie

  1. Hoi hoi, zo te lezen zijn jullie inderdaad weer op volle snelheid! Wat een goed werk verrichten jullie toch! En Duits is toch zo’n mooie taal he! ;-P Groetjes, Tamara

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.