Project: Help de school met tafeltjes en stoeltjes 1

Bedankt voor jouw interesse in de basisschool van Jeugd met een Opdracht in Lichinga (Mozambique)!

Hieronder wat meer informatie over deze school, hopelijk helpt dat om mee te gaan doen met de sponsoractie: we hebben namelijk 30 nieuwe tafeltjes en stoelen nodig voor het nieuwe klaslokaal.

Hoe het hier vaak gaat op school.

Hier in Mozambique gaan kinderen pas naar school als zij 7 jaar zijn. Dan spreken deze kinderen over het algemeen alleen nog maar hun stammentaal, terwijl er op de school in het Portugees les wordt gegeven. Er is veel armoede in de stad waar wij wonen: Lichinga. Veel kinderen komen dus met een lege maag op school, zitten in een klas van soms meer dan 100 leerlingen, op de koude vloer en krijgen les in een taal die ze niet verstaan…… Probeer dan maar eens iets te leren.

Zij hebben van hun leven nog nooit een boek gezien en leren geen vragen te stellen, maar braaf na te zeggen wat hen geleerd wordt. Veel jonge tieners kunnen daardoor nog niet lezen en schrijven als ze van school afkomen. Vragen stellen of foute antwoorden geven wordt helaas nog vaak afgestraft met een pak slaag van de leraar.

Hoe het ook anders kan…

Cecavi (Centro Educacional Caminho da Vida= educationeel centrum de Weg van het Leven) is de naam van de basisschool die Jeugd met een Opdracht is begonnen. De school is gestart in 2005 olv onze Braziliaanse collega Betânia Aide. Zij heeft de wens om het anders te doen en een voorbeeld stellen voor de andere scholen; hen aanvuren om het ook anders te gaan doen!

Zij is naar een van de armste wijken van de stad gegaan. In deze wijk staat maar 1 school, waar per klas wel 100 kinderen in zitten. Soms zitten de klassen zo vol dat de school nieuwe aanmeldingen weigert en dan moeten de ouders maar weer opnieuw proberen hun kinderen aan te melden als ze 8 jaar zijn, of 9…

Betânia had een stukje land op het oog, voor haar school en zij is al de hutjes die rondom dit stuk land staan langsgegaan, uitgelegd dat ze een nieuwe school wil starten en gevraagd of de ouders hun kinderen naar deze nieuwe school willen sturen. Iedereen reageerde enthousiast en de ouders vroegen Betânia of zij zelf ook onderwijs zouden kunnen krijgen (veel ouders zijn namelijk analfabeet)! Ook de grote school was blij met het nieuwe plan. Als de kinderen rondom dit stukje land naar de nieuwe school zouden gaan, konden zij weer meer andere kinderen inschrijven!

Betânia begon niet met de 7- jarigen, maar met de 5- jarigen. Het begon allemaal dus met een kleuterklasje in een kleine rondavel: een rond huisje met een rieten dak. In 2005 hebben we deze foto gemaakt. Het was toen het regenseizoen. Zoals je ziet is de rondavel open en dus kon de regen er makkelijk in komen. Ze hebben de school tijdelijk afgelast en gewacht totdat het weer droog was. In 2006 is het eerste echte klaslokaal gebouwd. De leraren geven les in zowel de stammentaal als in het Portugees, zodat kinderen de kans krijgen Portugees te leren. De leraren en leraressen hebben aandacht voor de kinderen. Zij gaan ook op huisbezoek bij de veelal gebroken gezinnen, waar veel andere leraren niet eens door hebben wie hun leerlingen zijn. Zij helpen deze kinderen groeien in een positieve omgeving en zijn een christelijk getuigenis middenin een moslimcultuur. Deze mensen maken een reusachtig verschil uit in het leven van deze kinderen!

Maar dat is nog niet alles: de school gaat in de toekomst een kleine groentetuin aanleggen en hopen de leerlingen op die manier dagelijks een maaltijd te kunnen geven. Ze gaan ook de ouders die dat willen leren lezen en schrijven en ze willen onderwijs en concrete praktische hulp op het gebied van gezondheidszorg en preventie geven.

In 2008 is het tweede gebouw gebouwd. Dit gebouw is compleet gesponsord door een school in Australië zie: http://www.lichinga.tk). Een team van 2 leraren en 4 ouders van kinderen van deze Australische school, kwamen in oktober 2008 naar Lichinga om de bouwers (die ze zelf betaalden) ook nog eens met hun eigen handen te helpen! Dus het tweede gebouw is af, maar… er staat nog niks in.

Er zijn kleine bankjes en tafeltjes voor de kleuters en die blijven we uiteraard gebruiken voor de nieuwe kleuters, in het eerste klaslokaal. Deze bankjes en tafeltjes zijn handgemaakt door de man van Betânia, zijn naam is Bartolomeu. Hij is timmerman en heeft een eigen, kleine timmerwerkplaats. Hij ziet het helemaal zitten om (met hulp) ook de stoelen en tafeltjes voor het nieuwe klaslokaal te maken! Van de 25 euro kan hij hout kopen en een aantal werkers betalen die hem zullen helpen om de tafeltjes en stoelen zo snel mogelijk klaar te krijgen (er zijn hier geen winkels waar je dit kunt kopen). Jaar na jaar zullen kinderen hierdoor geholpen worden, want de meubeltjes van Bartolomeu zijn sterk en gaan lang mee. Er zijn 30 gulle gevers nodig die het verschil willen maken voor deze kinderen. Help jij mee?

Maak dan vandaag nog 25 euro over op rekening 4108074 ten name van Rafael Almere Zending o.v.v. ‘school’.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2009/02/05/project-help-de-school-tafeltjes-en-stoelen/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.