Mozambikaanse bruiloft

Als een stel wil trouwen, gaat de bruidegom naar de vader van de bruid. En als de bruidegom genoeg geld heeft om een groot feest te geven, met vooral ook veel eten, zal de vader instemmen. Het bruidspaar kiest een `padrinho` en een `madrinha`(een echtpaar); zij zijn een soort ceremoniemeesters die het stel de hele dag zal begeleiden. Mocht er iets misgaan, dan moet je bij hen zijn. Zij wijken echt geen moment van de zijde van het bruidspaar. De bruid slaapt de nacht voor de bruiloft in het huis van dit stel en zal zich daar ook op gaan maken.

 

Tien voor 3 komen wij ook in dit huis, want ik moet wat foto`s maken. 3 uur begint het gebeuren bij de `registro`, maar de bruid heeft haar jurk nog niet eens aan. Wanneer we vertrekken (het is eigenlijk al te laat…) blijken de autosleutels van de bruidsauto kwijt te zijn en dus gaat de bruid maar in dezelfde auto als ons, op de achterbank tussen Frank en mij in. Van de auto naar het gebouw wordt de bruid gevolgd door vele bruidsmeisjes en bruidsjonkers, allen gekleed in een lichtblauwe jurk of overhemd. Zij begeleiden de bruid terwijl ze zingen. Vlak voor de zaal ziet de bruidegom de bruid voor het eerst die dag en gaan ze samen het `registro` binnen. De plechtigheid daar lijkt veel op de Nederlandse plechtigheid op het stadhuis, behalve dat stille momenten daar worden opgevuld door het koor van bruidsmeisjes en -jonkers. En dat is prachtig- ze kunnen goed zingen!

Na wat supersnelle familiefoto`s gaan we naar de kerk. Ook daar gaat het zingen door. Bij de inzegening vragen ze alle voorgangers en zendelingen om mee te zegenen, dus ook Frank spreekt zijn gebed uit, tegelijkertijd met de anderen. Vervolgens is er een tijd voor een ieder die iets wil zeggen of het stel iets mee wil geven en daarna… tijd voor de cadeaus! De vrouwen van de kerk komen al swingend aangelopen en geven de eerste praktische benodigdheden voor de bruid: manden, wasmanden, knijpers en……..

Het bruidsboeket wordt na de dienst achteruit weggegooid door de bruid- degene die hem vangt zal de volgende bruid worden en er wordt rijst op het bruidspaar gegooid.

We gaan op weg naar het huis van de bruid, waar ons grote tafels vol overheerlijk eten staan te wachten. Maar voordat we gaan eten, is het eerst nog de tijd om de bruidstaart aan te snijden. Het bruidspaar mag de eerste happen en vervolgens delen zij een hapje uit aan alle gasten die er zijn. Een lekker voorproefje op de rest. En dan is het tijd om te eten en gezellig te praten. Het is allemaal buiten; het is al donker maar er zijn een aantal lampen. Het opruimen en de afwas is voor alle bruidsmeisjes en –jonkers (nu begrijp ik waarom er daar zo veel van waren J ) en de overige gasten blijven napraten en dansen, ook als het bruidspaar naar zijn huwelijksreis vertrekt.

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2008/12/31/mozambikaanse-bruiloft/

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.