Vrolijk in Lichinga

Het gaat lekker hier in Lichinga! We zijn zaterdagochtend opgehaald door Jan en John. Ze kregen een snelle rondleiding van Erwin en toen zijn we gaan rijden rond een uurtje of negen. Jan zijn rijbewijs is verlopen en hij zou proberen het te vervangen terwijl hij in Blantyre was om zijn examens te maken voor Universiteit van Zuid Afrika. Dus John had gereden en dat was behoorlijk zweten voor hem geweest. Hij heeft net een maand zijn rijbewijs en heeft dat gehaald in Lichinga waar amper een auto rijd. Dan is Blantyre wel een vuurdoop. Afijn de vraag kwam of ik wilde rijden en dat is natuurlijk altijd leuk; een beetje rondscheuren in een grote 4×4.

De reis ging voorspoedig en we hebben onder de middag gezellig gegeten bij Keith en Bronwin in Chiponde (aan de grens met Malawi). Er was nog een Nederlands echtpaar (Cor en Alida) en toen we weggingen kwamen we nog net Fred, Paula en de kids tegen (it´s a small world). Maar moesten snel door want in het donker rijden in Afrika is een vrij gevaarlijke hobby. Het werd dus een beetje een race tegen de klok die we net niet wonnen. Om een uurtje of half zeven kwamen we aan bij de school. Een vrolijk weerzien met Oliveira en Dinis en een eerste kennismaking met de twaalf studenten van de DTS. Mam was tijdens de reis al niet erg lekker geworden. Toen we onze kamertjes bekeken (lekker primitief natuurlijk, gewoon een matrasje op de grond) leek het ons toch een beter idee om pap en mam bij Jan en Bonnie in het huis te laten logeren. Dus ging het bed in de aanhanger en zijn we naar de boerderij van Jan doorgereden. Jan en Bonnie hebben jaren moeten wachten maar nu wonen ze in een prachtig huis. Mam hebben we op de WC geparkeerd en die is daar voorlopig niet meer vanaf gekomen. Lekker samen gegeten, pa en ma verder geinstalleerd en ik kreeg de auto van Jan mee om terug te komen.

De dag daarop is het zondag en we gaan naar de kerk van pastor Bambo. Alleen is hij in Beira en is het overgenomen door pastor Jacento. We worden welkom geheten met een prachtig lied en een zegengroet. Deze kerk is nog steeds hetzelfde als vorig: redelijk goed onderwijs alleen een hebben ze (helaas, helaas) een geluidsinstallatie. Een afrikaan heeft echt geen volumeknop nodig op een apparaat want hij staat toch altijd op 10. Het doet echt zeer aan je oren, zeker als de predikant enthousiast wordt. Van de vertaling van Oliveira die naast ons is komen zitten hoor ik dan ook bar weinig. Maar goed, mocht God een beetje doof zijn geworden dan heeft Hij dit in ieder geval luid en duidelijk gehoord. verder is het ontmoeten van de mensen altijd geweldig, ondanks dat we nog steeds geen portugees spreken. Aan het einde van dienst nodigt de pastor me uit om volgende zondag bij deze kerk te komen spreken dus die uitnodiging nemen we graag aan.

Vandaag heeft Sandra les gegeven over de Heilige Geest. Het was best spannend voor haar maar het ging hartstikke goed. We hebben stroopwafels uitgedeeld aan de studenten en dat vonden ze erg lekker. ´s Middags hebben we tijd om andere dingen te doen dus we zijn nu met z´n viertjes naar de stad gegaan (mam is inmiddels weer beter nadat ze de halve zondag geslapen heeft). We hebben net geld gewisseld bij de bank en nu ga ik de rest maar weer eens opzoeken want die zwerven ergens over de markt.

Groetjes uit een zonnig Lichinga!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2007/05/28/vrolijk-in-lichinga/

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Margo op 30 mei 2007 om 20:20
  • Reageer

  Hey lieverds!
  Wat fijn om te horen dat jullie zo genieten 🙂
  Ik heb zo’n plezier van jullie kleine stukjes schrijfwerk. Heb echt een beetje het gevoel dat ik kan mee leven..
  Alles wat hier in almere afspeelt lijkt opeens allemaal niet zo nuttig.. perspectief heet dat geloof ik 😉
  Zo gaaf van je studies San! enne word maar snel weer beter frank..
  En voor alle vier een dikke knuffel en pas goed op jullie zelf 😉
  kuss
  Margo
  ps. hebben jullie toch die oplader perongeluk? 😉

  • Ralph op 29 mei 2007 om 15:34
  • Reageer

  Hey Lieverds!!
  Wat ontzettend mooi om van jullie avonturen te lezen! I envy you guys with devine envy 😉
  Wat moeten dit mooie ervaringen zijn. Gaaf ook zeker, om je ouders mee te hebben?

  Hier in het (momenteel redelijk verdrietig bewolkte en af en toe regenende) Almere gaat het goed. Joost heeft afgelopen zondag gesproken en heeft dat erg goed gedaan. De jeugd overleefd het ook, vanavond weer een avondje (over vrijheid)…

  Ik zegen jullie met alle goeds, veiligheid, gezondheid en mooie ervaringen. Ik denk veel aan jullie.

  BeBlessed!
  Ralph

 1. Hallo Frank. Fijn om weer iets te lezen van jullie, Ik maak mij geen zorgen maar ben wel telkens heeeeeeeeeel nieuwsgierig wat jullie daar beleven, en zoals mijn zoon Frank altijd zegt bidden helpt!!! En dat word hier stevig gedaan. Ik heb tante Jesse ook al het een en ander over jullie belevenissen verteld, dus dat komt ook wel verder. Fijn dat Mam ook weer beter is. Ik vind Sandra een kanjer om daar studie`s te geven, jou ook, maar zij geeft het daar voor de eerste keer. Mooi om te horen dat jullie daar weer vele bekenden ontmoeten. Hier is alles oke. Voor allemaal een knuffel, liefs Mam.

  • Timo van Oostrum op 28 mei 2007 om 18:06
  • Reageer

  Hallo Frank en Sandra

  ik vind het jammer dat jullie weg gaan.
  Want het was heel erg leuk. Maar ik weet dat jullie het daar ook leuk zullen vinden.
  Mama heeft vertelt wat jullie gaan doen en ik wens veel succes daar.

  Groetjes van Timo van Oostrum

  • Anonymous op 28 mei 2007 om 17:48
  • Reageer

  nu komt Daan ook nog even.yih[[[yoooojkiiy[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[jl hier staat: ‘tekening’!slak zcvbn hier staat x
  kusje van daan

  cdfffffffffffffffgjjjjjjmp (= kikker)

  • Bas van Oostrum op 28 mei 2007 om 17:42
  • Reageer

  roos doos huis jas leuk fijn geit koek maan ik is jij en boek werkboekje
  hoe is het daar? is het leuk????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? dit heeft Bas zelf gemaakt. hij wil nu nog een paar dingen zeggen. die schrijft mama dan op. hij zegt: ik vind het jammer dat jullie gaan verhuizen? maar mama heeft verteld wat jullie daar gaan doen. Mensen over de Here Jezus vertellen en voorgangers les geven uit de bijbel en Sandra gaat helpen als er babytjes geboren worden. dat vind ik wel goed! morgen ga ik voor het eerst naar de Bongerd (speciale school bij de Meregaard, en bij de busbaan). ik heb juf Alet gezien en juf Maurien. ik krijg daar ook zwemles en ik ga nog 2 dagen op kamp. ik ga ook beginnen op de dagbehandeling. ik vond het heel leuk dat ik de eerste keer bij de dagbehandeling kwam om kennis te maken. mijn bericht is klaar. groetjes bas van oostrum

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.