Live vanuit Lichinga

Hoi Hoi lieve allemaal,

Dank jullie wel voor alle lieve reacties op de log; we genieten er erg van. Ik (Frank) zal even kort iets vertellen over afgelopen week en dan laat ik de rest aan Sandra. De lesweek zit er al weer op. We hadden op maandag een leuke groep studenten die zeer rustig en afwachtend de lessen volgden. Naar gelang de week vorderde kwam er gelukkig steeds meer reactie en steeds meer vragen. Ik heb vooral lesgegeven over de gaven en talenten die we hebben ontvangen van God. De mensen hier hebben een enorm laag zelfbeeld dus het was al een hele openbaring dat ze talenten hadden en dat ze waardevolle mensen zijn. Gaaf om dat te mogen onderwijzen vanuit Gods Woord. We zijn samen op ontdekkingstocht geweest naar welke gaven en talenten er allemaal zijn en wat de bijbel er over zegt. Gisteravond hebben we de week afgesloten met een tijd waarin alle studenten stuk voor stuk vertelden wat ze hadden ontdekt. Estavao vertelde dat hij zich aan het begin van de week als een klein kind voelde en dat hij nu volwassen was geworden en zijn talenten wilde gaan gebruiken om tot zegen te zijn voor anderen.

Volgende week ga ik drie ochtenden hetzelfde seminar doen maar dan voor de Anglicaanse kerk. Ik ben met Jan bij de Anglicaanse bisschop op bezoek geweest en we hebben het een en ander doorgesproken. We gaan zondag naar Lake Malawi (het grote meer hier in de buurt; soort van ijsselmeer) om daar te vieren dat Lisa en Orlando 1 jaar getrouwd zijn. We gaan lekker picknicken en zwemmen en dan nemen wij ze ยดs avonds mee uit eten (het zal wel weer kip worden want dat is het enige dat ze een beetje normaal klaar maken). En nu Sandra……..

Hoooooi
Tsja…. wat doe ik allemaal? Nou, het voelt wel een beetje als vakantie hier!
De eerste ochtenden ben ik steeds mee gegaan naar de les, om Frank te ondersteunen en om hem te helpen alles nog simpeler te verwoorden. Uiteraard vond ik het ook leuk om de studenten een beetje te leren kennen. Een andere ochtend hadden we een ‘ladiesmeeting’, het was gezellig om verschillende zendelingen te spreken en over hun plannen te horen. Verder heb ik met hun kids gespeeld. Donderdag heb ik Marleen, de verloskundige waar ik in juni mee heb gewerkt, weer ontmoet. Zij vertelde mij over het werk en ik heb de andere werkers weer gezien. Samen met een dokter uit Nigaragua hebben we een aantal babies onderzocht; hun moeders hebben HIV en komen (gelukkig!) heel snel als hun baby alleen al diarree heeft. De kinderen kunnen pas na 1 jaar getest worden op HIV, als ze vanaf de geboorte flesvoeding hebben gehad. Maar nu vergoed de overheid deze flesvoeding niet meer en krijgen deze kinderen dus de borst. Dan kun je ze pas na 1,5 jaar testen. Dat is dus ontzettend spannend. Tot nu toe zijn er 30 kinderen (flesgevoed) getest en maar 1 kind was besmet. Maar er zijn er ook heel wat gestorven voor ze 1 jaar waren; het kan natuurlijk zijn dat zij ook HIV hadden….
Kinderen sterven echt aan de meest simpele ziektes of bijvoorbeeld omdat ze zich verbranden in het vuur. Juist op het gebied van preventie is er veel te doen.
Verder zijn we echt aan het nadenken over wanneer, hoe en waar we hier zouden kunnen wonen. We denken dat we echt dicht bij het centrum zouden willen wonen, dus zijn we met de auto wat gaan touren en hebben we wat huizen bekeken; grappig he?!
Tot de volgende keer
Groeten van Frank en Sandra!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2006/03/04/live-vanuit-lichinga/

7 reacties

Naar het reactie formulier

  • Anonymous op 5 maart 2006 om 18:19
  • Reageer

  ps. Misschien ook wel ff handig voor mij om te weten: Hebben jullie data limit?! ๐Ÿ˜€

  • Margo op 5 maart 2006 om 16:55
  • Reageer

  Hey F&S;!
  Ben blij dat jullie het zo naar jullie zin hebben! Ik leef met jullie mee! ๐Ÿ™‚
  Maar voor hier in Almere:
  HELPPP!!!!!!!
  De koelkast blijft alles bevriezen! Hij (ja dat het een man is kan haast niet anders)doet het echt niet goed! Ik heb alle standen al geprobeerd en al geprobeerd hem aan en uit te zetten maar niks helpt!! Men eten staat verdeeld over de tuin en het balkon ๐Ÿ™‚ Ik heb wel best veel uit de koelkast moeten weg gooien, beetje zonde maar niks aan te doen.. :S
  Dus plzzz meel me!!
  Met jullie toestemming wil ik namelijk wel iemand laten komen om er naar te kijken. Tenzij hij tog aan vervanging toe was dan willen jullie miss liever wachten tot jullie zelf weer thuis zijn…
  Hoe dan ook, laat het me plzz ff weten:
  Liefs,
  Margo

  • Anneke op 4 maart 2006 om 15:55
  • Reageer

  Ha Frank en Sandra,

  Gaaf dat alles zo goed gaat. En jullie een hoop positieve ervaringen opdoen.
  Erg leuk om weer iets te lezen.
  Zo reizen we hier een beetje mee.

  Kus, Anneke

  • Rico op 4 maart 2006 om 12:34
  • Reageer

  Hoi Frank en Sandra,

  Leuk weer wat te lezen, ik kijk eigenlijk elke dat of jullie wat hebben geschreven.

  Kijk uit bij Lake Malawi, er zitten naast hele lieve nijlpaarden (de gevaarlijkste beesten in het water) ook wat minder lieve krokodillen.

  ga niet met een kano ver op het water, dan denkt een nijlpaard: dit is een krokodil, die kan ik hebben.

  als je naar de overkant kijkt, kan je Erwin en Laura zien, die zitten tot begin volgende week ook aan Lake Malawi, maar dan in Malawi.

  Ga jullie goed!

  Groet,

  aRaj

  • de kruisjes op 4 maart 2006 om 11:40
  • Reageer

  Hoi lieve luitjes,

  We genieten met jullie mee ! Erg leuk om zo met jullie mee te kunnen lezen/leven. Mooi dat jullie ook zulke praktische dingen kunnen doen.
  Geniet van elkaar, van God en van de mensen daar! Fijne dag aan het meer zondag. Wij zitten hier in de sneeuw…..

  knuffels Ineke, Ronald, Sjoerd, Joost, Niek, Bas en Daan

  • Lianne en Jeroen en Stijn en Merle op 4 maart 2006 om 11:31
  • Reageer

  Hoi Frank en Sandra,

  wat gaaf om te lezen dat het zo concreet is wat jullie hier kunnen doen. Dit is echt jullie plek!
  En je leest tussen de regels door dat jullie er echt van genieten!
  Wat gaaf dat verhaal van de gaven en talenten. Ik heb daar op Splash een seminar over gegeven. Het is heel gaaf om die boodschap over te brengen!
  Het gaat jullie goed onder Gods onmisbare zegen!

  Lianne en Jeroen en Stijn en Merle

  • mama en Marion op 4 maart 2006 om 10:26
  • Reageer

  Hee hallo lieverds!
  we leven erg met jullie mee en wij (vooral mama) kijkt vaak op de weblog of er al bericht is.
  Gaaf dat je zo’n toffe studieweek heb gehad daar! En ook tof dat we weten wat Sandra zoal doet. We zullen de info doorbellen naar de walstra’s. Zorgen jullie wel dat jullie logees kunnen ontvangen in jullie toekomstige hutje in Afrika? ๐Ÿ˜›
  Gods zegen en een hele fijne tijd verder.
  liefs en knuffels, mama en Marion

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.