Orkaan Kenneth

Bijna twee weken nadat orkaan Kenneth Noord Mozambique verwoestte, is de noodhulp gestart. Op het Hollandse nieuws zijn er weinig berichten te vinden. African News meldt dat er inmiddels 41 mensen overleden zijn. Ook weten wij dat meer dan 35.000 mensen betrokken zijn bij deze ramp. 30.000 huizen zijn verwoest. 20.000 mensen wonen in kampen of elders. In totaal is 31.000 hectare grond (met oogst) verwoest!

De grootste inkomsten verwierf men door te vissen. Maar vanwege de verwoesting van de boten en materialen, kunnen de visser mannen hun werk niet hervatten…

‘Dit gebeurt er met je voorraad mais als een orkaan je huis verwoest en alles nat wordt door de regen…Dit is de werkelijke nood na Kenneth: een jaar honger!’ – Kobus

Hugo Botha, de broer van Kobus en goede vriend van Frank & Sandra, is ter plekke. Hij ontdekte dat de bewoners beter voorbereid zijn geweest op de orkaan dan indertijd bij Idai: er is meer voedsel opgeslagen. Maar ondanks de hogere windsnelheden is de mais wel volledig vergaan.

Een grote probleem is nu wel dat er in dit gebied van Mozambique vele (terroristische) conflicten zijn. Daardoor zijn bewoners al eens (of vaker) hun huizen en bezittingen kwijt geraakt. Ook nu, na de orkaan, laaien de ongeregeldheden weer op…

Hugo heeft met een team een plan gemaakt om de komende tijd/maanden hulp te verlenen. Doordat zij eerst de regio zijn gaan monitoren en mensen om zich heen hebben verzameld in de afgelopen week, kunnen zij nu gericht hulp bieden!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2019/05/07/orkaan-kenneth/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.