Een week na orkaan Idai

‘Een oceaan van modder in Mozambique, zo ver het oog reikt’ – NOS.nl

Ruim een week nadat orkaan Idai aan land kwam, raakt de omtrek van de ramp steeds meer in kaart. Naar schatting zijn 1,8 miljoen mensen getroffen, waaronder 900.000 kinderen. Maar men vreest dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn. Er zitten nog altijd mensen in bomen en op daken, zonder voedsel en drinkwater. En inmiddels is er ook cholera uitgebroken, naast een groeiend aantal malaria-infecties…

Ondertussen zijn wij ‘in actie’. Donaties stromen binnen, waarvoor wij u heel hartelijk willen danken! Iedere ontvangen euro besteden wij aan de noodhulp. In deze update willen wij u op de hoogte brengen van de situatie nu en van onze geleverde noodhulp.

 • YWAM Beira

  Afbeelding kan het volgende bevatten: buitenAfbeelding kan het volgende bevatten: tafel en buitenDe school van YWAM in Beira geeft onderwijs aan 29 jongens en zij hebben een ‘community school’ voor 600 studenten. Klaslokalen, slaapzalen en alle andere faciliteiten zijn verwoest.
  In Dundo heeft YWAM ook een locatie, waar zij een kinderschool hebben voor 68 leerlingen, een laboratorium om malaria te diagnosticeren en een HIV-programma te onderwijzen en nog meerdere dergelijke projecten. Ook daar is alles verwoest.

  Voor nu zijn de collegae in Beira aan het inventariseren welke hulp nodig is. Helpende handen zijn nog niet ‘nodig’, maar geld absoluut.

  YWAM-leider Stephen Mbewe (hij was voorheen nationaal leider Mozambique) zal aanstaande maandag en donderdag vanuit Marromeu naar Beira reizen om de collegae daar te ondersteunen en inzicht te krijgen als leider van de organisatie.

 • Kobus van Westhuyzen

  Inmiddels wordt er aan meer dan 1700 mensen hulp verleend. Iedere dag hebben Kobus en zijn team inmiddels een plan van aanpak om mensen te redden, voedsel op hun boerderij te krijgen en gezondheidszorg te verlenen.

  Dagelijks gaan zij met boten en hulppakketten verder het water op richting de volgende ‘dorpen’. Er is een 10-tons vrachtwagen van Chimoio naar Matara met hulpgoederen en voedsel onderweg. In Estaquinha  wordt deze nog verladen.
  Vanuit Maputo zijn er diverse auto’s met voedsel en hulpmiddelen onderweg, tot zover zij kunnen komen. En vanuit Lichinga is een container vertrokken met spullen. De zorg om benzine/gasolie wordt nijpender…

  Het gebied voorbij Dombe is nog niet bereikt. Er komt nog steeds veel water van diverse kanten samen, waardoor gebieden nog meer bedolven raken door de watermassa. Helaas zijn hier ook mensen door verdronken…

En tevens wordt er een YWAM Rescue Net – team vanuit Nederland naar Mozambique gestuurd. Zij zullen van maandag 25 maart tot zondag 7 april naar Beira toe gaan en helpen in de gebieden waar nog niet veel hulpverleners hebben kunnen komen. De nadruk ligt op eerste hulpverlening, kinderopvang & bescherming van kinderen, praktische ondersteuning en coördinatie.

Wilt u ons meehelpen? Doneer dan hier!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2019/03/23/een-week-na-orkaan-idai/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.