Orkaan in Mozambique


NIEUWSBERICHT

NOS.nl De orkaan Idai, die donderdag in zuidelijk Afrika aan land ging, heeft tientallen levens geëist in Mozambique, Zimbabwe en Malawi. Het is de zwaarste orkaan in de regio in meer dan tien jaar. 
Voordat de orkaan de kust van Mozambique bereikte, waren er al enorme overstromingen ontstaan door zware regenval. Het water zakt nauwelijks weg in de grond, die keihard is na de droogte van de afgelopen jaren. In Mozambique en het zuiden van Malawi vielen door de overstromingen de afgelopen week meer dan honderd doden. In Mozambique is de stad Beira, waar meer dan 500.000 mensen woonden, grotendeels verwoest. De wegen naar de stad zijn onbegaanbaar.


IN MOZAMBIQUE

In het getroffen gebied is al meer dan 500 mm regen gevallen en er wordt nog meer verwacht. Circa 90% van het gebied staat onder water. Mensen zijn dakloos, communicatie is erg moeilijk en wegen zijn weggevaagd. Voedsel en gezondheidszorg zijn dus nu van groot belang in dit getroffen gebied!

Er komt langzaam noodhulp op gang, maar vanwege de enorme omvang van de ramp en de moeizame communicatiemogelijkheden, is de organisatie hiervan lastig.

YWAM heeft in Beira een basis. Frank & Sandra hebben contacten in Chimoio; de zwager van hun goede vrienden Hugo & Esti Botha: Kobus van der Westhuyzen woont daar. Laura Dijkhuizen van Stichting Sarinha werkt in de omgeving van Beira.

  • Door de orkaan zijn bij YWAM Beira de daken van de school en het weeshuis volledig verwoest.
  • Kobus en zijn familie (Zuid Afrikanen) hebben in Chimoio een boerderij waar zij mango’s verbouwen. Op dit moment is hun boerderij veranderd in een opvangcentrum, waar zij 1.000 Mozambikanen opvangen in de opslagruimtes. Met vlotten gemaakt van koelcelwanden ‘vervoeren’ zij over water het voedsel wat zij nog hebben kunnen inslaan.
  • Laura geeft met hun stichting voedselhulp en onderwijs aan kinderen en jongeren die door anderen onopgemerkt blijven. Recentelijk hebben zij het dak van hun school met Nederlands sponsorgeld gemaakt. Deze is door de orkaan nu volledig verwoest. Hun mensen zijn veilig, maar noodhulp is ook hier van groot belang.

 


SAMENWERKEN, SAMEN BIDDEN

Bij deze ramp willen wij – stichting Building People Bringing Life – helpen. Praktisch gezien door op dit moment in financiën te voorzien, waarvoor u een donatie kunt doen. Frank & Sandra zullen dit coördineren, zodat 100% van de donaties naar de slachtoffers en de noodhulp gaat! Er zal niets achterblijven, zodat er directe en concrete hulp geboden kan worden door de stichtingen.

En er is gebed nodig voor deze situatie. Wilt u meebidden? 

  • Voor het weer;
  • Voor de coördinatie van alle (op te starten) noodhulp;
  • Voor veiligheid;
  • Voor gezondheid;
  • Voor de toekomst;
  • Voor …

DONEER HIER  ‘Project noodhulp Mozambique’

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2019/03/19/orkaan-in-mozambique/

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.