auto verhalen

Wij zijn gister terug gekomen van een weekje Malawi. De hoofdreden om daar naar toe te gaan was om medicijnen te kopen voor onze kliniek-aan-huis (die super goed loopt!) – die zijn in Malawi toch wel wat goedkoper dan in Mozambique. Behalve…. als je op de rit daarheen allemaal autoproblemen krijgt. Frank heeft het volgende al op facebook gepost:

Het is weer eens zover: op inkoopreis voor medicijnen in Malawi vliegt het wiel er bij 100 k/m per uur vanaf en vouwt zich onder de auto. Auto onder controle houden en aan de kant zetten. Nog voordat ik uitstap weet ik het al: ball joints. Bij nadere inspectie blijkt zo ongeveer de hele ophanging kapot geschaafd op het asfalt. En nu? Eerst plaatsbepaling: 4km buiten Mangochi. Plan van aanpak is altijd hetzelfde: kennen we iemand hier die ons kan helpen? We komen uit bij een via via. En jawel: een half uur later komt er een vriendelijk gezicht aanrijden met een betrouwbare monteur die acuut zijn hulp aanbied en we mogen met z’n allen blijven eten en slapen. Naast natuurlijk een hoop gefoeter op de auto is er veel dankbaarheid. Dit is nu al de achtste keer dat dit gebeurd en we zijn allemaal veilig gebleven en we maken nieuwe vrienden en worden gezegend met hulp. Toch moet er iets gebeuren. Ik heb een groot verlangen naar een auto waar we gewoon mee kunnen reizen zonder pech, grote risico’s en een hoop bijkomende kosten. Sandra en Judah gaan vooruit naar de Blantyre om de inkopen te doen. Voor de zoveelste keer blijf ik achter om de auto weer rijdende te krijgen. Wordt vervolgd…”

Maar vóór dit avontuur, hadden we ook al een avontuur met de auto; net nadat we vertrokken uit Lichinga kwamen we er namelijk achter dat onze 4-wiel aandrijving het niet doet. Het is regenseizoen in Mozambique 500 meter nadat je Lichinga uit rijdt stopt het asfalt en begint de onverharde weg en al na een paar km komt onze auto vast te zitten in de modder. Een trekker moet eraan te pas komen om ons eruit te krijgen. Onze auto zit helemaal onder de modder en zo rijden we naar de grens. Om de grens van Malawi over te komen, moeten we eerst onze auto wassen: zo’n smerige auto laten ze niet hun land binnen! ‘Gelukkig’ is de brug overstroomd en zijn er genoeg vrijwilligers om onze auto te wassen met dit lekkere bruine water (waar je overigens ook prima je kleren of jezelf in kunt wassen!). Wij geven de helpers een paar Kwacha en… mogen de grens zonder problemen door! Zó kun je ook je auto schoonmaken 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2017/01/30/auto-verhalen/

1 reactie

    • Gretha Feenstra op 30 januari 2017 om 23:05
    • Reageer

    Hey Frank, Sandra en Judah; Wat vervelend zeg, dat jullie auto zo onder vuur staat.Van hieruit zegenen we jullie en de auto, die blaaskaak moet nu wijken en loslaten. Gods zegen en nog vele veilige, ‘gezonde’ kilometers met jullie auto.
    Gr. Gretha en fam.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.