de tweede wet van de thermodynamica…

water

Ik denk dat ik de titel ‘Eindelijk thuis’ al zo vaak heb gebruikt dat ik maar eens iets originelers moest bedenken. Vandaar een meer wetenschappelijke invalshoek aangaande onze thuiskomst in Afrika. Lang lang geleden leerde ik op de HTS de tweede van de thermodynamica en die werd door mijn leraar als volgt  geparafraseerd : “systemen hebben de neiging om na verloop van tijd uit elkaar te vallen”. Als je denkt dat alles langzaam gaat in Afrika heb je het goed mis want dingen vallen hier niet langzaam maar juist razendsnel uit elkaar! Nu zijn we hier wel wat gewend en schrikken we er niet van als iets er mee ophoudt maar er zijn twee dingen waar ik een soort van instant moedeloos van word (de andere 783.578 dingen kan ik wel hebben) namelijk: 1) als de auto stuk gaat en 2) als mijn watersysteem het niet meer doet. Ik heb blijkbaar al mijn geduld en liefde voor deze twee projecten al opgebruikt. Dus…… na onze geweldige vliegreis die heel goed verliep en waarbij we weer een goeie 200 kilo bagage langs allerlei douanes hebben weten te krijgen zonder noemenswaardige problemen (behalve heel veel sjouwen) werden we heerlijk van het vliegveld gehaald door onze collega’s in Nampula en waren we extra blij dat we ondanks onze verlopen verblijfsvergunningen zo door mochten lopen. Dus dan stop je je Mozambikaanse sim card weer in je telefoon (00258 865232532 voor de liefhebber) en dan krijg je dat belletje dat ondanks heel veel werk er toch geen water in huis zal zijn als je aankomt…..grrrrrrrrrrrrrrrrrr. Maar goed je gaat inpakken voor de laatste trip met de auto naar huis (een goeie 650 km over ruige wegen): je pompt een bandje op, je vult wat motorolie bij een gaan met die banaan. We hebben een hele goede rit gehad en waren binnen een kleine 11 uur thuis. Wel werden we gehinderd door het feit dat de versnellingsbak oververhit dreigde te raken (niet harder dan 80 dus) en dat mijn voorwielen steeds meer uit elkaar gingen staan. Dus na een verkwikkende nacht slapen (ik was om 03.00 straal wakker en uit bed) zijn we aan de slag gegaan. Eerst die verblijfsvergunningen regelen en jawel dat ging in één keer helemaal goed! Dan verder met het water want in Afrika leer je dat je zonder een heleboel dingen kunt…. maar niet zonder water. Ongeveer het enige wat nog niet was vernieuwd (nadat de pomp stuk was gegaan tijdens ons verblijf in NL), was de vlotter in de tank en dat was dus uiteraard ook het probleem. Een grote zucht van opluchting want dat is redelijk makkelijk te organiseren. Met drie uurtjes knutselen en shoppen hadden we alles voor elkaar: water! (en dus ook water voor onze hele buurt). Vandaag dus door voor de auto. Ik zou hem ‘s middags wegbrengen samen met Sandra. Maar dan hebben we ons witte barrel nodig om weer terug te komen met z’n allen dus ik die proberen te starten. Vonken en gedoe bij de accu maar hij wil niet starten.

Na een kwartiertje strijd met afbrekende moeren en dergelijke heb ik eindelijk het witte monster aan de praat. Jippie! Nu kunnen we tenminste onze andere stukkende auto wegbrengen naar de garage. Meteen maar gekeken of we de witte konden quick-fixen en dat lukte gelukkig. Nou, dat is de praktische kant van het verhaal: niet eenvoudig en niet makkelijk thuiskomen. Tussen alle bedrijven door zijn we echter veilig en wel terug in ons heerlijke huis en zien we al onze collega’s en vrienden weer in Lichinga en ik kan je zeggen: het is het allemaal driedubbel waard. Wat een geweldig team hebben we en wat zijn ze geweldig doorgegaan met het werk. Mooi om de verhalen te horen en heerlijk om op je eigen bank te kunnen zitten. We zijn echt gezegend op de plek waar God ons heeft gesteld en we kunnen dienen met vreugde (en met een klein beetje frustratie over die tweede wet van thermodynamica).

Liefs uit Lichinga!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2016/11/22/de-tweede-wet-van-de-thermodynamica/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  • Netty op 28 november 2016 om 11:52
  • Reageer

  Mooi dat ondanks alles jullie je toch weer meteen thuis voelen, dat is van blang voor jullie en het team. Veel zegen gewenst. Netty

  • Marion op 23 november 2016 om 07:25
  • Reageer

  Lieve schatten, welkom thuis… wat hebben jullie een geweldige en zegenrijke tijd achter de rug. En nu dan weer heerlijk thuis op de plek waar God jullie voor deze tijd heeft bestemd. Geniet van het warme welkom, dierbare vrienden en de mooie mensen waar jullie voor tot grote zegen mogen zijn. Wíj zullen jullie missen…. heel veel liefs, een big hug van mij… Gods zegen, liefde, kracht en wijsheid in alles wat er op jullie afkomt… geniet van Hem en van elkaar. Een nieuwe en verfrissende start…
  Hou van jullie!

  • mam op 22 november 2016 om 21:41
  • Reageer

  Hallo Frank, Sandra en Judah,

  Het is fijn te lezen dat jullie weer veilig thuis zijn gekomen en dat alle obstakels weer overwonnen zijn en wat heerlijk dat het team zo geweldig gewerkt heeft.

  Veel liefs, mam en pa (opa Gert)

  • Paul op 22 november 2016 om 21:16
  • Reageer

  Laat ik je bemoedigen met de eerste wet van de thermodynamica: de wet van behoud van energie. Al voelt het soms alsof je geen energie hebt, weet dat het slechts een andere toestand heeft aangenomen. 🙂
  Fijn dat jullie weer thuis zijn en kunnen douchen! Nu kon dat laatste hier uiteraard ook, maar ‘there’s no place like home’

  Groetjes, Paul

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.