speelgoed voor Utumuíle!

De kinderen van basisschool “de Ark” in Heemskerk hebben afgelopen periode gespaard voor speelgoed voor de pas gestarte school in Utumuíle, Mozambique. Als je onze stad (Lichinga) uit rijdt, de asfalt weg af gaat en de weg richting het meer inslaat, dan is het eerste dorpje wat je tegenkomt Utumuíle! Helemaal in de bush!

Aan het begin van het schooljaar had de school nog bijna geen speelgoed, terwijl het juist zo goed is om met speelgoed te spelen; het is leuk en je leert er ook nog veel van! De kinderen van basisschool “de Ark” wilden graag sparen voor de kinderen in Utumuíle en van het geld wat ze gespaard hebben, hebben ze allemaal mooie dingen gekocht: lego, wascokrijt, houten blokken, houten puzzels, spelletjes en nog veel meer! Al het speelgoed hadden ze in een koffer gedaan en die koffer hadden wij eind juli meegenomen naar Mozambique. Eerst hebben we de inhoud van de koffer aan Betânia laten zien. Zij was heel enthousiast! En vorige week hebben we de koffer dan eindelijk naar Utumuíle gebracht. De klas met 18 leerlingen wachtte ons al met spanning af. Ik legde hen uit waar het speelgoed vandaan kwam en Betânia voegt toe dat dit de manier is waarop God, onze Vader voor ons zorgt! Ik vraag 2 kinderen om mij te helpen de koffer te openen. Het eerste wat ze zien is de lego duplo. We verdelen dat over de 5 tafeltjes waaraan de kinderen zitten, zodat ze allemaal alvast ergens mee kunnen spelen. Prachtig vinden ze het! Vervolgens ga ik met de 2 leraressen uit het dorp zitten om uit te leggen wat de rest van het speelgoed is. Dit soort dingen hebben ze gewoon nog nooit gezien! Dus we maken samen wat houten puzzels en kijken hoe de foam letters en cijfers in het vierkant van foam passen. Dat is nog een flink gepuzzel voor de beide dames! Beetje bij beetje zullen zij het speelgoed verder introduceren aan de kinderen. Vervolgens speel ik het spelletje “kleurentorentjes” met de leraressen; gewoon samen doen, dan leer je het snelst! Daarna gaan we ook nog domino samen spelen; ik hoop maar dat ze alles goed kunnen onthouden zodat zij het later weer aan de kinderen kunnen uitleggen.

De kinderen hebben een lied voor ons ingestudeerd! Zij zingen in het Portugees over hoe mooi hun school wel niet is. Leuk en mooi om al die stemmetjes zo enthousiast te horen zingen. We hebben het gefilmd, dus hopelijk kunnen we dat ook binnenkort op youtube zetten zodat jullie mee kunnen genieten. Dan maken we nog een klassefoto en daarna gaan wij weer naar huis. Voor ons een heel mooie einde van een steengoed project, voor hen het begin van meer plezier op school! Kids van “de Ark”: super – super – super bedankt voor al jullie inzet en enthousiasme!!! Geweldig dat jullie zo goed gespaard hebben!!!

Aanvullende informatie:
Utumuíle heeft wel een basisschool, maar daar kun je pas naar toe als je 6 of 7 jaar oud bent. Dan kom je in een donker klaslokaal met heel veel andere kinderen. De leraar spreekt Portugees; een taal die jij niet kent, want bij jou thuis spreken ze de stammentaal Ci-Yawo. Je krijgt alleen ‘s ochtends les, maar vaak ook niet, want dan is de leraar er niet. Er zijn lang niet genoeg boeken voor iedereen. Sommige kinderen vinden school niet leuk omdat ze het toch niet begrijpen en gaan dan met andere kinderen van het dorp spelen en dus niet naar school. Niemand zegt daar wat van. Maar of je nu wel of niet naar school gaat, de meeste kinderen van 12 jaar kunnen nog steeds niet lezen of schrijven.

Betânia wil daar graag verandering in brengen! Haar man, Bartolomeu is een kleine kerk gestart in Utumuíle en de mensen die naar die kerk gaan, willen graag veranderen en willen graag dat hun kinderen wèl leren lezen en schrijven. Dus is Betânia samen met 2 dames uit het dorp (een jongere vrouw die nog niet kan lezen en schrijven en een oudere vrouw die gelukkig wel al kan lezen en schrijven en) een kleuterschool gestart. De jongere vrouw heeft net, 12 dagen geleden een baby gekregen, maar is nu alweer aan het lesgeven, met haar kindje op haar rug; zo gemotiveerd is ze! De baby die je ziet op 1 van de foto’s is dus haar 12 dagen oude baby! 18 kinderen zitten op deze school die 1 klaslokaal groot is. Kinderen vanuit de kerk en ook andere kinderen uit de 99% moslimgemeenschap: iedereen is welkom!). Volgend jaar zal de school ook met alleen deze kinderen verder gaan en als dat goed gaat en er meer leraren zouden komen, kunnen we altijd zien of deze school verder gaat groeien.

Ook helpen???
Hier in Mozambique kunnen we niet goed aan speelgoed komen. Wat er al is, is van slechte kwaliteit en gaat dus snel stuk. Wil jij ook met jouw school/ kerk/ ? sparen voor speelgoed/ onderwijsmateriaal in Mozambique? Vraag dan aan je school/kerk/ ? of dat kan/mag en neem contact met ons op! Wij helpen je graag aan ideeën. Eind dit jaar of begin volgend jaar komt er ook weer een container onze kant op en we hopen dat daar o.a. veel goed speelgoed in mee gaat; vervoer hoeft dus geen probleem te zijn! Wij zien uit naar je mail op: info@franksandra.nl

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2012/09/05/speelgoed-voor-utumuile/

3 reacties

  • Geerke Rigtering op 6 september 2012 om 21:42
  • Reageer

  Lieve Sandra en Frank,
  Wat een mooie foto’s van ons spaarproject…! Geweldig dat de kinderen er zo van genieten en dat de leraressen kennis maken met nieuw materiaal. Wij als school vonden het heel erg leuk en waardevol om hier aan mee te werken. Bedankt voor alles….!
  Groetjes van Geerke, juf van De Ark in Heemskerk

  • Lydia Zoetelief op 5 september 2012 om 16:15
  • Reageer

  Hoi Frank en Sandra, super leuk om te zien dat de spullen die voor de zomer nog bij ons op school stonden, nu in een school in Mozambique staan!
  Bedankt voor het mee sjouwen van een extra koffer!

  Groeten, ook van Naomi en Esther!
  Koen en Lydia

  • Elly op 5 september 2012 om 11:07
  • Reageer

  Wat een geweldig project! En wat zullen de dames overdonderd geweest zijn, al dat nieuwe!!
  Super!
  Veel Zegen en vooral plezier toegewenst aan het schooltje!
  Elly

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.