Terugblik december

Wat is vakantie vieren toch heerlijk!!!

Ik moet zeggen dat het hier wel flink anders is dan op vakantie gaan in Europa. Je moet hier echt zèlf heel creatief zijn om er iets leuks van te maken, want er is hier zo ongeveer
niks georganiseerd. Maar het is ons gelukt!

Eerst zijn we 10 dagen naar Meponda geweest; naar de Mozambikaanse kant van het meer van Malawi. Dat was een ruime week ‘ontstressen’. We hadden een huisje aan het strand gehuurd van vrienden; en dat huisje stond zo’n 30 meter bij het water vandaan.

De hele dag luieren, in het zand spelen, zwemmen, beetje rondlopen, beetje koken, boekjes lezen en `s avonds (na het eten tijdens de ondergaande zon) rond een kampvuurtje zitten en bijkletsen. Wat vonden we van afgelopen jaar, hoe zien we komend jaar, wat zijn onze sterkten, wat onze zwakten? Beetje reflecteren- altijd goed!

Er is daar geen enkele winkel. De dichtstbijzijnde winkel is in Lichinga (bijna 2 uur rijden), wat we nou net juist even wilden ‘ontvluchten’. Daar hadden we al alles gekocht wat we dachten in 10 dagen nodig te hebben. Het enige wat je in het dorpje kon kopen was brood (als je geluk had vers, anders lekker stevig van een dag oud), een paar tomaten en…. mango’s! Manden vol met mango’s. Maar die hoefden we niet te kopen, want onze vrienden die net een DTS hadden gedaan kwamen die met ladingen naar ons toe brengen. Geen idee hoe zij bedachten hoe wij met z’n drietjes dagelijks zo’n 40 mango’s weg zouden eten??? Maar ze bleven ze maar komen brengen! Judah was al zijn watervrees kwijt en als wij niet uitkeken dook hij zo zelf het water in. Ook kopje onder geen probleem; daar kon hij hard om lachen.
Na Meponda waren we een paar dagen thuis om vervolgens weer in de auto te stappen. Dit keer op weg naar Blantyre, Malawi. Ik had grote behoefte om een ‘normale’ winkel te zien. En jawel; daar zijn grote supermarkten en ik kan Judah gewoon voor in een karretje zetten en gezellig met hem rondrijden. En hij bleef nog zitten ook (uuhhh… de eerste dag dan :)). Wat een keus! En we konden voor het eerst in het leven van Judah eens iets leuks voor hem kopen, simpelweg omdat er leuke dingen te koop waren! (Voor jullie niks bijzonders hoor- naar zoiets gaan jullie zo ongeveer dagelijks, maar normale supermarkten, laat staan speelgoed afdelingen met speelgoed dat niet kapot gaat als je er alleen maar naar kijkt zijn niet te vinden in Lichinga). We hebben een plastic loopmotor voor Judah gekocht en hij rijdt er vrolijk mee op los.

Ook zijn we een middagje naar de ballenbak geweest en hebben we samen ijsjes gegeten. Allemaal nieuwe ervaringen voor Judah. Wij hebben echt heerlijk genoten!

Kerstnacht zijn we naar onze vrienden Erwin en Laura van der Meer gegaan. Wij hebben samen met hun gezin het kerstverhaal gelezen, gezongen terwijl Frank gitaar speelde en vervolgens thee en wijn gedronken. Zo begonnen wij eindelijk in de kerstsfeer te komen! De volgende dag hebben zij ons (wederom met het hele gezin en nog een stel vrienden) getrakteerd op een super sjieke lunch in een super sjiek restaurant.
De dag voor Oud en Nieuw reden we weer 7 uur in onze oude, maar trouwe auto terug naar Lichinga. 31 december hebben we ladingen oliebollen gebakken en onze vrienden Dinis en Balbina plus gezin uitgenodigd om het oude jaar met ons af te sluiten en dus het nieuwe jaar te beginnen. Wat ons betreft een goed begin van 2012. Wij wensen jullie ook een super goed 2012 toe!!! Wij gaan weer naar jullie toe komen dit jaar. Waarschijnlijk wordt het mei/ juni; de exacte data zullen we nog uitvogelen.
Veel liefs van het dynamische trio uit Mozambique!

Voor meer foto’s zie ook: Foto’s december

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2012/01/04/terugblik-december/

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.