Een Afrikaanse kerkdienst

Het is zondag, we gaan naar de kerk. Om 10:00 begint de grote kerk in het centrum, dicht bij de markt. Als wij daar aankomen, zijn er al aardig wat mensen verzameld. Ze zijn aan het bidden. Allemaal door elkaar met een keyboard op de achtergrond. Die staat op z`n hardst; het galmt lekker door de opgeblazen boxen. Welkom!!

We beginnen met een welkomslied. We zingen: `delihadiapia, delihadiapia, delihadiapia` (en dan nog zeker 30x)- op een gegeven moment ga ik dus ook maar meezingen en klappen, mij wèl afvragend waarom die keyboard zo hard moet en totaal andere akkoorden speelt dan die wij zingen? Ik vraag mijn Mozambikaanse vriendin, die voor mij zit, wat ik eigenlijk aan het zingen ben en in welke taal. Het blijkt een van de stammentalen te zijn, Makua en het betekent zoiets als `prijs de Heer`- nou, dat is altijd goed! Elke zondag wordt er wel in minstens 5 talen gezongen.

We gaan samen psalm 23 lezen. De voorganger leest het eerste vers voor en de gemeente leest hardop en samen het tweede vers voor. Dan leest de voorganger het derde vers en de gemeente weer het vierde vers, enz. De psalm wordt afgesloten met wederom een `Koreaans` gebed: iedereen bidt hardop. Tijd voor samenzang, God aanbidden! Dat is altijd mijn favoriete onderdeel- het dansen kan beginnen. `Fire, fire` zingen we, en de gemeente wordt weer wakker.

`Fire, fire`; dat is duidelijk engels, maar de rest van het lied kan ik echt niet thuisbrengen, ook al is mijn engels echt wel goed en heb ik dit lied ook echt wel vaker gehoord. Ach… Afrikaans engels is soms een beetje anders. Frank en ik kijken elkaar aan: kunnen we die pianist niet uitschakelen?

Het is tijd om de bezoekers welkom te heten. De mensen die voor het eerst in deze kerk zijn mogen opstaan en we gaan ze zegenen met het liedje:

visitante, seja bem vindo
sua presença é um prazer
com Jesus estamos dizendo:
`essa igreja ama você`.

Bezoeker, wees welkom
jouw aanwezigheid is een genoegen
met Jezus samen zeggen we:
`deze kerk houdt van jou`.

En dan met veel handgeklap: `nananananana, nananananana, nananannana NA` Alle mensen in de kerk lopen naar de bezoeker toe en geven de bezoekers een hand.

Een diaken komt naar voren en vertelt de agenda voor de komende week. En daarna beginnen de optredens. Als eerste komen alle kids naar voren. Zij komen zingend van achter het podium op, dansend in een grote rij en staan vervolgens 3 rijen dik, als een heus koortje. Een kind zingt voor, de anderen vallen in. Laide, de dochter van mijn vriendin (een van de kleinsten) zingt voor: `eu quero louvar meu Deus` (ik wil mijn God prijzen)- zuiver en luid; het is, zonder microfoon, prima in de hele kerk te horen. Wow! Ik ben trots op haar en dat vertel ik haar later ook! Het tweede couplet zet: `kerk van Jezus, laten we dansen!` Hmmm… ik geloof dat we dat onderdeel in NL een beetje vergeten. Maar hier niet; iedereen swingt mee; niemand schijnt zich iets aan te trekken van die gekke akkoorden van de pianist.

De jongste kids gaan weer op hun plek zitten, de oudsten gaan snel naar achteren, zodat ze met het optreden van de tieners/jeugd mee kunnen doen. Ondertussen schuift er een late binnenkomer bij mij in de bank. Hij knielt eerst neer (zonden belijden??) en gaat dan zitten. Terug naar de jeugd: in een lange rij komen zij van achter de kerk binnen met een dans. 5 passen vooruit en dan met z`n allen weer 4 passen achteruit. Dat schiet niet echt op; het duurt werkelijk waar minstens 5 minuten voordat ze voor in de kerk zijn. Een andere pianist begeleidt hen, dus het wordt zo waar ook nog melodieus. Zij zingen, net als de kids, 3 liederen en daarna is het tijd voor de vrouwen/ moeders. De eerste pianist begeleidt hen en zet het keyboard weer zo ontiegelijk hard dat je de moeders niet eens normaal kunt horen. Frank gaat naar buiten, want hij heeft koppijn gekregen van de herrie- het snijdt in je oren. Ik kan helaas ook niet meer zo genieten van het verder samen zingen. Tijdens dit lied is de collecte: iedereen gaat naar voren om te geven. Het zijn deze week twee collectes; een voor de kerk en een voor de mensen in Cuamba. Daar is heftige regen geweest, dus er zijn grote noden. De opbrengst voor Cuamba bedraagt 289 Meticais (dat is een beetje meer dan 8 euro; voor hier volgens mij een goede opbrengst). Alle mensen die die week hun tienden hebben gegeven blijven voor staan en een diaken komt naar voren om voor hen een extra zegen te vragen. Haha; ik zie dat al gebeuren in onze gemeente in NL. Je zou het voor de grap eens moeten uitproberen- wat een commentaar zul je krijgen!

Het is ondertussen 11:30- tijd voor de preek. Frank komt ook weer binnen wandelen. Het begin van de preek volg ik altijd wel, maar ergens na de helft haak ik af. Het onderwerp is ook wel weer bijzonder. Het komt er eigenlijk op neer dat God veel mensen roept, maar dat er maar weinig gehoorzamen. En dan vervolgens de hele bijbel door om voorbeelden daarvan te laten zien. Lekker positief… hoe kunnen we God dan gehoorzamen? Daarvan worden weinig voorbeelden gegeven. Als er al voorbeelden gegeven worden is het vooral over wat je niet moet doen. Wij zijn slecht en God is heilig. En dat… is gewoon niet waar: door Jezus ben ik helemaal schoon, geen zondaar meer, ik kan vrij naar God gaan en Hij wil mij alle zegen geven die Hij in de hemel op voorraad heeft! Er is een compleet en overvloedig leven na het kruis van Jezus, maar hier preken ze niet verder dan het kruis. Het kruis van Jezus is pas het begin! Daar mag hier duidelijk meer onderwijs over gegeven worden en dat doen we graag! Frank gaat komende week een studie voor de jeugd verzorgen. 12:30 is de preek afgelopen, mooie tijd om naar huis te gaan! Of toch niet? Nee, we gaan nog avondmaal vieren. Als je mee wilt doen mag je naar voren komen. Ik denk dat je in ieder geval moet zijn gedoopt om mee te doen. Er is een emotioneel gebed en daarna wordt het brood en… de cola uitgedeeld. Geen wijn hier, dat mag niet als je christen bent (?- weer zo`n bijzondere gedachte hier, maar niet helemaal ongegrond als je ziet hoeveel mensen hier problemen mee hebben).

Na de dienst gaan we bij een gezin gezellig wat thee drinken en koekjes eten. Daarna snel over de markt groente halen en brood om thuis iets te eten. Want om half 3 hadden we best wel trek!

Zo, dat was onze zondag, hoe was die van jullie?!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2009/04/06/een-afrikaanse-kerkdienst/

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.