Regen en guards

Het regent werkelijk waar al de hele dag, vanaf vanmorgen 6:00. Lichinga verandert in een grote modderpoel. We hadden gepland om naar kantoor te gaan. Ik zou vandaag beginnen met het aanleren van computer skills aan een van onze teamgenoten, met de visie dat zij mij kan gaan helpen met de communicatie van ons team. En Frank zou met een andere teamgenoot en de guard naar `de stad` gaan om laarzen, een goede jas en een zaklamp te kopen voor de guard die `s nachts waakt bij ons trainingscentrum (laarzen zijn belangrijk met al het hoge gras rondom het trainingcentrum- hoog gras trekt slangen aan!).

Maar…

 

… de guard gaat geen 45 minuten lopen om vervolgens kletsnat bij het kantoor aan te komen, en ook mijn teamgenoot zou een half uur moeten lopen door de regen, wat dus niet gaat gebeuren (regenjassen? die hebben ze hier niet!).

Onze eigen guard heeft ontzettende kiespijn- hij heeft er helemaal een dikke wang van… Hij was naar het ziekenhuis geweest, maar die hadden gezegd dat hij eerst maar moest wachten tot de infectie weg was en daarna terug kon komen om de kies te laten trekken. Ik heb hem in ieder geval maar ibuprofen gegeven. Hij vroeg wat hij met het tabletje moest doen: op zijn kies leggen??? Echt grappig eigenlijk, dat soort dingen zijn voor ons zo vanzelfsprekend! Hij was vanmorgen heel vroeg al naar huis gegaan en had 2 van zijn zoontjes gestuurd om nog onze fietsen te wassen en de rest van de tijd hier te blijven waken. De 2 jongens zaten voor ons huis, op de 2 afrikaanse stoelen die altijd voor ons huis staan; te wachten tot de regen wat minder zou worden. Ik heb ze maar een ontbijtje gebracht: allebei een bordje havermoutpap (wat ook vaak ons ontbijt is) en een banaan (vers uit eigen tuin!!).

Zondags komt er hier een andere guard (de zwager van de `week-guard`), zodat onze guard ook eens een dag vrij heeft. Deze guard klaagde dat hij geen eten in huis had om zijn familie te voeden. `Hoeveel kinderen heb je dan?` `Zes` was het antwoord. Maar nog geen minuut later zegt hij dat hij acht kinderen heeft. Soms zorgen ze ook nog voor kinderen van overleden broers of zussen; misschien dat hij dat bedoelt. Maar helemaal zeker weet je het nooit???

We hebben hem trouwens geld gegeven, zodat hij in ieder geval wat voedsel kan kopen, voor zijn (nog steeds geen idee hoe grote) gezin!

Helaas werkt internet ook nauwelijks tot niet als het zo hard regent, dus we moeten vandaag (en ook zoveel andere dagen) creatief zijn en andere dingen bedenken om te doen. Frank is in zijn portugese boeken gedoken en ik kan evengoed werken aan communicatie, ook zonder internet. Dit berichtje is een leuk gevolg!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2009/01/20/regen-en-guards/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.