Twee weken na cycloon Idai…

De omvang van de natuurramp in zuidelijk Afrika wordt steeds duidelijker en groter…Meer dan 1.850.000 mensen zijn getroffen door orkaan Idai. Het dodental blijft oplopen.  Minstens 400.000 mensen zijn alleen in Mozambique al hun huizen kwijtgeraakt…

De afgelopen week stond voor veel mensen in het teken van overleven. Dagenlang bivakkeerden ze op daken en in bomen. Vaak zonder voedsel en veilig drinkwater. De watervoorzieningen zijn aangetast, de kans op uitbraak van ziektes is erg groot. De eerste 5 gevallen van cholera zijn al gemeld. En dat terwijl de ziekenhuizen nauwelijks meer in medicatie kunnen voorzien…

Op de mangoboerderij van Kobus van Westhuyzen, een hoger gelegen plek in het gebied buiten Dombe, zijn inmiddels meer dan 2000 Mozambikanen gestrand. De giften die wij mogen ontvangen worden nu direct besteedt aan het voorzien/creëren van schoon drinkwater, voedsel (bonen en maisbloem) – wat met vrachtwagens is aangekomen, zaden om een nieuwe oogst straks binnen te kunnen halen (de oogsttijd zou bijna beginnen…), brandstof en materialen om schade aan huizen, daken, ramen, boten te kunnen gaan repareren. Iedere cent wordt dus goed besteedt! Het Wereldvoedselprogramma schat dat Mozambique voor een half jaar tot een jaar internationale hulp nodig heeft.

De vrachtwagen die vanuit Lichinga  onderweg is met 30 ton maismeel, bonen, medicijnen, zeil en kleding, heeft vertraging door een weggeslagen brug…Er wordt momenteel op verschillende plekken onderzocht of er bruggen gebouwd kunnen en moeten worden, omdat op de lange termijn de aanvoer van voedsel en goederen anders een groot probleem blijft. Momenteel wordt alles met kleine bootjes vervoerd, maar nu er steeds meer gebieden bereikt zijn en de grote van de ramp inzichtelijker wordt is het ook zaak om constructieve plannen te maken!

Nieuwsbulletin

Wij zijn ENORM dankbaar voor alle giften die wij mochten ontvangen, zodat wij zoveel Mozambikanen kunnen helpen om te overleven en het leven weer op te pakken! Dank u wel!

Mocht u nog willen doneren, klik dan hier voor het donatiefomulier. Alvast bedankt!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2019/03/29/twee-weken-na-orkaan-idai/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.