van de auto en een baby

Een paar dagen geleden werd er om tien uur `s avonds aan de deur geklopt. Het was onze hoogzwangere buurvrouw (van Malimusi), Sónia, die mij ook vaak helpt met kleren wassen. Zij had al een paar dagen pijn en vroeg zich af of het nu de tijd was om naar het gezondheidscentrum te gaan; of ik haar wilde checken? Natuurlijk, kom maar binnen. Zoals ik in NL bijna altijd al aan het gezicht van de vrouw af kan lezen hoe ver ze is, kan ik dat hier absoluut niet; bevallende vrouwen hier vertrekken geen spier. Even hartje luisteren en voelen hoe de baby ligt: alles prima. Ze heeft 3 cm en goede weeën; inderdaad tijd om te gaan. Dus samen in de auto. Onze auto hadden we net die middag bij de locale garage opgehaald. Weer prachtige timing van boven af!

Frank had de monteur een lijst van 20 dingen opgegeven waar naar gekeken moest worden. De auto was een week in de garage geweest en na die week waren er toch zeker 5 dingen van het lijstje gemaakt… De ruitenwissers deden het eindelijk weer (en dat is toch wel handig in het regenseizoen!) en de deur van de rijder was weer gemaakt. Dus in de auto en naar het gezondheidscentrum. Het had de hele dag geregend en de wegen waren letterlijk blubber. Ik gleed alle kanten op met de auto en ik besloot om hem in fourwheel drive te zetten. Daarvoor moet ik uit de auto stappen om de wielen te blokkeren. Als ik de auto open wil maken, heb ik de hendel los in mijn handen; dank je wel monteur… dan maar het raam opendraaien en de deur van buitenaf openen. Ook dat lukt niet want ik heb ook de greep van het raam los in mijn handen; wat fijn dat onze auto een week lang bij de garage heeft gestaan… Dus de moeder van Sónia (die ook mee was) gevraagd uit te stappen en mijn deur open te maken zodat ik eruit kan. Moeders snapt er weinig van, maar doet uiteindelijk wat ik vraag. Ik kniel neer in de blubber om de wielen te blokkeren en we rijden met wat meer grip op de weg verder. Ondertussen doen ook de ruitenwissers het al niet meer… Ik kan aan de ademhaling van Sónia horen dat de weeën goed doorgaan! En gelukkig zijn we er 5 minuten later al.

De verloskundige checkt Sónia en vertelt mij dat ze al 8 cm heeft (nog geen 20 minuten nadat ik haar gecheckt had). Zo, dat gaat snel! Ik besluit om te blijven tot de baby geboren is. De verloskundige vraagt Sónia wat rond te lopen, zodat de weeën goed door blijven gaan. Normaal gesproken kan ik nooit veel met Sónia praten, want haar Portugees is niet goed en mijn Ci-Yao zelfs nog minder. Maar nu vertaalt de verloskundige en dat is dus best bijzonder. Als Sónia weer ligt, vraagt ze mij om voor haar te bidden dat het goed zal gaan: “zodat ik morgen weer je kleren kan wassen”, voegt ze eraan toe. Ongelooflijk! We moeten er samen hard om lachen. Dan wordt het echt heftig en Sónia vraagt mij haar hand vast te houden. Wat een schat; dat doe ik graag voor haar! En ik en de verloskundige moedigen haar aan. Niet lang daarna wordt een prachtig meisje geboren van 3 kilo.

Sónia blijft een nachtje in het gezondheidscentrum en de volgende ochtend vroeg loopt ze met haar pasgeboren baby op haar rug weer naar huis. `s Middags zoek ik haar op; alles is prima. De baby heet Madalena, vernoemt naar haar tante. Nu heeft Sónia 1 dochter, 2 zoontjes en een baby- dochter!

Permanente koppeling naar dit artikel: https://www.franksandra.nl/2012/03/28/van-de-auto-en-een-baby/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. What a moving story – not what we in the western world can even begin to think of. How amazing a beautiful girl.
  What a resolve – walking home next day. They truely are amazing, beautiful people.

  • Simone Bakker-Greydanus on 29 maart 2012 at 07:51
  • Beantwoorden

  San, wat maak je toch prachtige en bijzondere dingen mee daar!!!!

 2. Ja goed om te horen dat het allemaal goed om te horen dat het allemaal goed is gegaan met Sonia en haar kleintje.
  Over de auto zullen we het maar niet hebben he, daar heeft Frank al genoeg frustratie over gehad ben ik bang. Ik zeg begin een Kwik Fit geboorte en auto kliniek.
  Met goede zorg een kindje ontvangen en ondertussen een grote beurt voor de auto 😉
  Grapje hoor, gelukkig krijgt de mens alle aandacht en bij jullie! De monteur kan ook wel een goed gesprek gebruiken denk ik. Leuk om dit goede nieuws te leven, over Sonia dan.

  Groetjes & blessings

  Evert

 3. Wat fijn te horen dat het dit keer goed is afgelopen. Je bent echt een reddende engel geweest! Groetjes X

 4. lieve schat wat een prachtige en ontroerend verhaal. En prijs de Heer een gezond kindje.
  tja die auto dan….hmph daar wordt je niet vrolijk van. Maar gelukkig ben je er gekomen en op tijd en veilig en wel. Dank je wel voor het mooie verslag x x x Klaudia x x x

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.